Wat is MSLA-afdrukken? Voors en tegens

MSLA is de afkorting van Masked Stereo Lithography Apparatus. Het is een 3D-printmachine die een geavanceerde vorm van Stereolithography Apparatus (SLA) is waarin harsen worden uitgehard bij blootstelling aan ultraviolet licht. De MSLA-printers voeren het 3D-printen uit met behulp van een enorme UV-lichtbron en maskeren deze met een LED-scherm, terwijl de SLA-printers de vorm van elke laag traceren met behulp van een UV-laser. MSLA-drukwerk wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, omdat ze in korte tijd producten van goede kwaliteit in grote hoeveelheden kunnen produceren. Dit artikel is een complete gids om te begrijpen wat MSLA 3D-printen is en het verschil tussen MSLA- en SLA-printtechnieken.

Wat is MSLA-afdrukken?

Afbeelding van ZMorph Fab 3D Printer via Pixabay

MSLA-printen is een 3D-printtechniek die opeenvolgende lagen van uitgeharde lichtgevoelige harsen gebruikt voor driedimensionale objecten. Deze techniek wordt gebruikt om kwaliteitsproducten tegen een relatief lage prijs nauwkeurig en snel in massa te produceren in vergelijking met andere 3D-printtechnieken. Vanwege de hoge kapitaalkosten worden MSLA-printers echter alleen door selectieve mensen gebruikt. MSLA-printers zijn ook in staat om grote en ingewikkelde producten te maken. Printers met grote volumes kunnen worden gebruikt voor productieruns van kleine series en prototyping. Een voorbeeld van een MSLA-printer is de Peopoly Phenom L 3D-printer.

Hoe werkt het?

Bij MSLA-afdrukken wordt een lichtgevoelige hars over het LCD- en LED-arrangement geplaatst, gescheiden door een fijne laag gefluoreerd ethyleenpropyleen (FEP) plastic. Het LCD-scherm wordt voornamelijk gebruikt om de belichting van het licht op de hars erboven te regelen. Het LCD-scherm is opgebouwd uit pixels die de vorm van de laag bepalen. Deze pixels regelen de doorgang wanneer ze dienovereenkomstig worden in- en uitgeschakeld. De contrasterende patronen van pixels maken het printproces mogelijk. Het creëert een laag in 3-8 seconden en gaat dan naar de volgende laag.

Waarom kiezen voor MSLA-afdrukken?

U kunt om de volgende redenen voor MSLA kiezen:

 • U kunt zich gemakkelijk printers en harsen veroorloven.
 • Het geeft een gladde oppervlakteafwerking.
 • Het kan complexe structuren printen.
 • Het heeft een scala aan materialen zoals flexibel, transparant, keramiek, slagvastheid en nog veel meer.
 • Het biedt een lovenswaardige afdrukresolutie.
 • MSLA-printers maken batchprinten in korte tijd mogelijk.
  14 Instellingen op de Google Chrome-vlaggenpagina om het sneller te maken

MSLA-afdrukken bij het ontwerpen van sieraden

MSLA-printen is een grote zegen gebleken voor de sieradenindustrie, aangezien de washarsen tijdens het gieten netjes opbranden. De anders gebruikte gietmethoden met een laag wasgehalte die juweliers gebruikten, moesten een moeilijke tijd doormaken om de harde weg te banen in complexe ontwerpen. Hier met MSLA kunnen deze ontwerpen eenvoudig en nauwkeurig worden afgedrukt. Het enige dat nodig is, is vooraf het CAD-bestand van de sieraden.

MSLA-afdrukken op medisch gebied

MSLA 3D-printen op medisch gebied wordt gebruikt voor het proces van bio-engineering van weefsels. Dit proces wordt bioprinting genoemd. Het gaat om het maken van modellen met levende cellen. Het kan worden gebruikt voor bot- en tandimplantaten, kunstmatige vaatsteunen en orgaansteigers.

Materialen die worden gebruikt bij MSLA-afdrukken

Het materiaal dat wordt gebruikt bij MSLA 3D-printen bestaat uit unieke fotopolymeerharsen die uitharden onder intens UV-licht. De meest gebruikte harsen voor 3D-printen zijn op basis van acrylaat of epoxy. Laten we eens kijken naar alle soorten harsen:

 • Duurzame hars: het is een buigzaam en sterk materiaal met mechanismen die vergelijkbaar zijn met polypropyleen (PP). Het wordt gebruikt voor het maken van prototypen van producten zoals klikpassingen en kogelgewrichten.

 • Tough Resin: deze zijn gemaakt om gedurende een korte periode hoge druk te verdragen. Deze harsen zijn zeer stijf en worden vaak vergeleken met ABS thermoplast.

 • Standaardhars: Deze harsen worden gebruikt voor prints die een hoge resolutie en scherpte vereisen.

 • Heldere hars: Heldere harsen zijn vergelijkbaar met standaardharsen met wat meer mechanische eigenschappen. Deze harsen kunnen met enige nabewerking volledig transparant worden gemaakt.

Voors en tegens van MSLA-afdrukken

Foto door Gavin Allanwood op Unsplash

Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van MSLA 3D-printen.

Dit zijn de voordelen van MSLA-afdrukken:

 • MSLA-printers harden een laag in één keer uit zonder rekening te houden met de dikte van de laag.
 • Het printbed van de MSLA-printer beweegt op de Z-as, in tegenstelling tot SLA-printers die geen bewegende delen in de machine hebben.
 • Het bestaat uit monochromatische LCD-lampjes die langs de randen grijstinten weergeven. Hierdoor krijg je glad bedrukte oppervlakken.
 • Het biedt een hoge afdrukresolutie.

Hier volgen de nadelen van MSLA-afdrukken:

 • Deze drukmachines zijn niet betaalbaar.
 • Het vereist een warme sfeer met temperaturen van 20 tot 30 graden Celsius.
 • MSLA-printen wordt uitgevoerd in een gedimde lichte of donkere omgeving, wat resulteert in frequente beschadiging en voortijdige uitharding van de delicate harsen.
 • De procedure na het afdrukken is complex en gevaarlijk voor de gezondheid. Niet-uitgeharde harsen en nieuw bedrukte producten vereisen dat de gebruikers handschoenen dragen.
 • Het bedrukte materiaal wordt verondersteld te worden gewassen in een alcoholoplossing en vervolgens gedurende 10-15 minuten onder extreem UV-licht te worden geplaatst om volledig uit te harden.

Basisprincipes van 3D-printen

Nu u hebt begrepen wat MSLA-afdrukken is, zijn we hier om een ​​korte beschrijving te geven van de basisprincipes van 3D-afdrukken.

Wat is 3D-printen?

3D-printen staat bekend als onderdeel van additive manufacturing. Additive manufacturing is de term die wordt gebruikt om de printtechniek te beschrijven waarbij een onderdeel wordt verkregen door materiaal toe te voegen. Voor 3D-printen wordt een Computer-Aided Design (CAD) door de printer gebruikt om driedimensionale producten te maken. Er zijn tal van 3D-technologieën en een scala aan materialen beschikbaar om een ​​3D-printproces uit te voeren.

Hoe te printen in 3D?

Foto door Minku Kang op Unsplash

3D-printen is een eenvoudige en geautomatiseerde procedure. U kunt de onderstaande stappen lezen om een ​​goed begrip te krijgen van de basisprincipes van 3D-printen.

1. Maak een CAD-bestand met software zoals Autodesk-fusie, Onsvormen vele anderen.

2. Exporteer het CAD-bestand in het universele invoerbestandstype van een 3D-printer, een STL-bestand.

3. Upload het STL-bestand in de snijsoftware van de printer.

4. Voer de gewenste oriëntatiewijzigingen, materiaalkeuze en afdrukinstellingen uit. De software begint het bestand automatisch in lagen te snijden.

5. Druk op de printknop en de printprocedure begint met de lagen achter elkaar.

3D-printen voor beginners

Enkele basisprincipes van 3D-printen die beginners moeten kennen, zijn de details over het printmechanisme. Een 3D-printer werkt in principe op drie assen, namelijk:

 • X-as: beweging van links naar rechts

 • Y-as: beweging van voren naar achteren

 • Z-as: Opwaartse en neerwaartse beweging

Een extruder is uitgerust op de X-as, die materiaal levert aan het printbed.

Soorten 3D-printers

De meest voorkomende soorten printers die worden gebruikt bij 3D-printen op basis van verschillende technologieën zijn:

1. Extrusie

Op basis van deze technologie zijn er twee soorten printers:

 • Fusion Filament Fabrication (FFF)
 • Continue vezelversterking (CFR)
 • Atomic Diffusion Additive Manufacturing (ADAM)

2. Laserfusie

Op basis van laserfusietechnologie zijn er een paar soorten printers. Het maakt gebruik van krachtige lasers om poedervormige media te fuseren. Dit zijn de soorten printers:

 • Selectief lasersinteren (SLS)
 • Selectief lasersmelten (SLM)
 • Direct Metal Laser Sinteren (DMLS)

3. Lichtuitharding

Deze technologie maakt gebruik van lichtuitharding om lagen te creëren. De volgende soorten printers gebruiken lichtuithardingstechnologieën:

 • Stereolithografie (SLA)
 • Directe lichtverwerking (DLP)

4. Krachtadhesie

Het is een snelgroeiende 3D-printtechnologie. Bij deze drukmethode wordt zowel kunststof als metaal gebruikt. De enige printer met deze technologie is Binder jetting.

Verschil tussen MSLA- en SLA-afdrukken

Foto door ZMorph All-in-One 3D-printers op Unsplash

Zoals we al hebben gelezen, is MSLA de geavanceerde versie van SLA 3D-printen. Terwijl ze enigszins op dezelfde manier functioneren. Ze hebben nog steeds verschillen die we hieronder hebben vermeld.

MSLA-afdrukken
SLA-afdrukken
MSLA-printen is alleen afhankelijk van het aantal printlagen.
SLA-afdrukken is afhankelijk van het aantal lagen en de hoeveelheid materiaal in elke laag.
Het heeft een snelheidsvoordeel op elke laag.
Het heeft geen snelheidsvoordeel op elke laag.
De afdrukresolutie is gebaseerd op de resolutie van het LCD-scherm.
De afdrukresolutie is gebaseerd op de diameter van de laserstraal.
MSLA gebruikt UV-licht om de hars uit te harden.
SLA gebruikt een spiegel en een laser om de hars uit te harden.
De afdruksnelheid is hoger.
De afdruksnelheid is lager.
De afdrukresolutie is relatief laag.
De afdrukresolutie is hoog.
Voorbeeld: Sonic Mini 4k

Voorbeeld: XYZPrinting Nobel 1.0 A

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Q1. Hoeveel kosten MSLA-printers en hars?

Ans. MSLA-printers variëren in kosten, grootte en gewicht, afhankelijk van hun functies. Deze printers variëren van $ 200 tot $ 1100. Harsen kosten van $ 25-40 per kilogram tot $ 40-150 per kilogram. Andere aanvullende maar noodzakelijke apparatuur kan tot $ 200-400 kosten.

Q2. Wat is de extra uitrusting die nodig is bij een harsprinter?

Ans. Dit zijn de benodigde apparatuur die nodig is voor de harsprinter en het post-printproces:

 • STL’s en slicing-software
 • Ultrasone reiniger
 • Nitril handschoenen
 • Ademhalingsapparaat
 • UV lamp
 • Metalen trechter

***

Het bovenstaande was een gids over MSLA 3D-printen en de basisprincipes van 3D-printen. Het lezen hiervan heeft misschien al uw twijfels over het verschil tussen MSLA- en SLA-afdruktechnieken weggenomen. We hopen dat deze gids u heeft geholpen te begrijpen hoe MSLA-afdrukken werkt. Deel uw vragen of suggesties in de commentaarsectie hieronder. Laat ons ook weten wat je hierna wilt leren.

gerelateerde berichten