Wat is postproductie of nabewerking in fotografie en videografie?

Je hebt vast wel eens gehoord van de termen ‘postproductie’, ‘nabewerking’ of gewoon ‘posten’ over films, maar ze zijn ook van toepassing – en zijn even belangrijk – voor fotografie. Laten we opsplitsen wat ze betekenen.

De drie termen – postproductie, nabewerking en post – zijn, afgezien van Hollywood-films, in principe uitwisselbaar. De “productie” is wat er gebeurt op de set of op locatie; het is wat je doet als je ronddwaalt met je camera in je hand en foto’s of video maakt. “Post-productie” is dus alles wat er gebeurt nadat je klaar bent met fotograferen, “nabewerking” is alle verwerking die wordt gedaan nadat je klaar bent met fotograferen, en “post” is een afkorting voor de twee.

Wat is posten?

Dus we hebben hierboven vastgesteld dat post alles is wat er gebeurt na een shoot, maar wat houdt dat in? In de meeste gevallen gaat het om enkele (of alle) van de volgende zaken:

Importeer al het materiaal dat je hebt opgenomen en maak er een back-up van.
Door al het materiaal gaan dat je hebt geschoten en de goede dingen selecteren.
Voor video’s, het samen bewerken van alle verschillende clips tot één enkele film.
Voor video’s, muziek toevoegen en geluidsproblemen oplossen.
Corrigeren van kleur, helderheid, contrast en andere basisbelichtingsinstellingen.
Problemen zoals scheve horizonten, vervorming, stofvlekken of vlekken oplossen.
Het toepassen van kleurtonen of soortgelijke stilistische aanpassingen.
De foto’s of video’s voorbereiden om te exporteren en af ​​te drukken, te delen of op internet te plaatsen.

  Het wachtwoord voor Zoom-vergaderingen vinden

Hoeveel nabewerking erbij komt kijken en hoe lang het duurt, hangt volledig af van het project. Een professioneel geschoten korte film zal maanden in de postproductie zitten, waarbij elke stap meerdere keren wordt gedaan, aan de andere kant kan ik een paar dozijn foto’s in een uur verwerken – zolang ik geen grote retouchering doe.

Hier is een voorbeeld van een afbeelding die ik in ongeveer 20 minuten door de bovenstaande stappen heb genomen. Zo zag het eruit, rechtstreeks uit de camera (ik had ook nog een paar vergelijkbare foto’s die ik in de post heb afgewezen).

En zo ziet het er daarna uit.

  Hoe de verborgen functie "Tabblad naar zichzelf verzenden" van Chrome te gebruiken

Let op, de bovenstaande lijst is verre van een volledige lijst met stappen voor postproductie. Er zijn in wezen oneindig veel dingen die je kunt doen met een foto of film in een post – het hangt er gewoon van af wat je probeert te bereiken.

Waarom nabewerking belangrijk is

De postproductie is minstens zo belangrijk als de daadwerkelijke productie. Het is om een ​​aantal redenen een belangrijk onderdeel van het maken van geweldig werk.

Post is een kans om kleine problemen op te lossen die je op locatie over het hoofd hebt gezien, kleur en belichting te corrigeren, en in het algemeen, zorg ervoor dat je werk er goed en professioneel uitziet. Digitale camera’s zijn niet perfect en ze maken veel aannames over de wereld, dus het is jouw kans om je eraan aan te passen.

Met de post kunt u uw stempel op uw werk drukken. Het is je kans om je foto van dezelfde toeristische plek die iedereen bezoekt een beetje anders te maken. U kunt een consistente look ontwikkelen, voor dit werk of voor al uw werk. Hier zijn bijvoorbeeld twee van mijn skifoto’s. Hoewel ze met een tussenpoos van meer dan een jaar zijn opgenomen, zijn ze bewerkt om deel uit te maken van dezelfde collectie.

  Meldingsverzoeken van websites uitschakelen in Chrome

Hier is de eerste.

En hier is de tweede.

Met postproductie kunt u uw werk ook voorbereiden op verschillende media. Facebook slacht alle afbeeldingen die je uploadt af, maar er zijn stappen die je kunt nemen om het kwaliteitsverlies te minimaliseren. Aan de andere kant, als je van plan bent om je werk af te drukken, moet je heel andere dingen doen.

Hoewel nabewerking nu zeker veel meer aandacht krijgt dan vroeger, is het vermeldenswaard dat het niet nieuw is. Alle grote filmfotografen – en elke filmregisseur – besteedden minstens net zo lang aan de postproductie als aan de opnames.

Je kunt het niet “in de post repareren”

Dat gezegd hebbende, postproductie is geen wondermiddel. Je zult nooit in staat zijn om grote gebreken op te lossen met zaken als de compositie in de post. Je moet nog steeds hard werken op locatie om ervoor te zorgen dat je de foto’s krijgt die je wilt.