Wat is RDP? Een introductiegids

Remote Desktop Protocol (RDP) biedt een uitstekende manier om verbinding te maken met een extern bureaublad en gewenste acties uit te voeren, zoals toegang tot toepassingen en bestanden, wijzigingen aanbrengen, problemen oplossen en software bijwerken.

Maar waarom heb je toegang op afstand nodig?

Stel je voor dat je op reis bent en plotseling belt je zus je. Ze zegt dat ze wat problemen heeft met de thuiscomputer, maar ze heeft hem echt nodig om haar project af te ronden. Dus, hoe zou je haar kunnen helpen?

Neem een ​​ander scenario. Je was de hele nacht wakker om aan je presentatie te werken om de volgende dag te demonstreren. Na afloop ren je naar je auto om op tijd op kantoor te zijn. Maar wanneer u op kantoor komt, leert u dat u uw bestand op uw thuisdesktop hebt achtergelaten zonder het bestand naar uw laptop over te zetten. En nu is het niet mogelijk om terug te gaan omdat de vergadering over tien minuten begint.

Wat ga je doen? En ja, er is niemand om je thuis te helpen 😊

Dit is waar RDP-software in beeld komt!

Je kunt je zus helpen door het probleem op te lossen waarmee ze wordt geconfronteerd op je computer om het project te voltooien. Op dezelfde manier kunt u verbinding maken met uw thuiscomputer met behulp van RDP-software om rechtstreeks toegang te krijgen tot uw bestand en het tijdens uw vergadering te demonstreren.

Probleem opgelost!

Deze technologie maakt uw leven gemakkelijker en handiger omdat u niet fysiek aanwezig hoeft te zijn voor een computer om toegang te krijgen tot de bestanden wanneer u ze nodig hebt. U kunt ze eenvoudig openen met behulp van RDP-software.

In dit artikel help ik u meer te weten te komen over RDP, RDP-software en de voordelen van deze technologie te verkennen.

Laten we beginnen.

Wat is RDP?

Remote Desktop Protocol (RDP) verwijst naar een protocol waarmee een gebruiker verbinding kan maken met een andere computer via een grafische interface op een netwerkverbinding. Door op afstand verbinding te maken met een andere computer vanaf uw computer, kunt u eenvoudig toegang krijgen tot het externe bureaublad en het gebruiken om toepassingen en bestanden te openen, te bewerken, problemen op te lossen en meer alsof u recht voor dat bureaublad zit.

Toegang tot een externe desktop is niet hetzelfde als cloudcomputing. Met beide kunt u echter op afstand toegang krijgen tot een computer. Cloud computing stelt een gebruiker in staat om toegang te krijgen tot applicaties en bestanden die zijn opgeslagen op de cloudservers. Aan de andere kant kunt u met externe desktoptoegang een fysiek bureaublad op een andere plaats gebruiken en hebt u alleen toegang tot gegevens die lokaal op de computer zijn opgeslagen.

Functies

Enkele kenmerken van RDP zijn:

 • Audio-omleiding om audiobestanden te verwerken die zijn opgeslagen op een extern bureaublad om af te spelen op de computer die er toegang toe heeft
 • Printeromleiding om uw lokale printer te gebruiken en bestanden af ​​te drukken vanaf het externe bureaublad
 • Omleiding van het bestandssysteem om uw lokale bestanden en toepassingen op het externe bureaublad te gebruiken
 • Poortomleiding om applicaties in staat te stellen rechtstreeks toegang te krijgen tot parallelle en seriële poorten binnen een terminalsessie
 • 128-bits codering met RC4-algoritme
 • Kleurondersteuning voor 32, 24, 16 en 8 bits
 • Klembord delen tussen de aangesloten computers
 • Terminal Services Gateway om een ​​verbinding via poort 443 te accepteren met behulp van een front-end Internet Information Services (IIS)-server
 • Verificatie op netwerkniveau
 • RemoteFX voor host-side codering en virtuele GPU-ondersteuning

En nog veel meer…

Hoe werkt RDP?

Om via RDP toegang te krijgen tot een extern bureaublad, gebruikt een gebruiker RDP-clientsoftware, terwijl op de externe computer waartoe hij toegang probeert te krijgen RDP-serversoftware moet draaien. RDP-clients zijn beschikbaar voor verschillende besturingssystemen, waaronder Windows-versies en mobiel, macOS, Linux, Unix, Android en iOS. Op dezelfde manier kunt u RDP-servers vinden die zijn gebouwd voor Windows, Unix en OS X.

Je kunt dit proces vergelijken met het vliegen met een drone met afstandsbediening. U kunt knoppen op de afstandsbediening gebruiken die via radiogolven commando’s verzenden om het pad van de drone op afstand te begeleiden.

  9 Beste No-Code Prototyping-apps om uw ideeën om te zetten in realiteit

Evenzo wordt in RDP de invoer van een gebruiker, zoals toetsaanslagen en muisbewegingen, via internet naar een externe desktopcomputer verzonden. Als uitvoer kun je het scherm van het externe bureaublad op je computer zien en het gebruiken om een ​​realistische ervaring te hebben van fysiek dicht bij de machine te zijn, maar dat ben je niet.

RDP creëert een speciaal kanaal om gegevens uit te wisselen tussen de twee aangesloten computers (uw computer en het externe bureaublad dat u probeert te openen) met behulp van de netwerk-TCP/UDP-poort 3389. Gegevens zoals het scherm van het externe bureaublad, uw toetsaanslagen, muisbewegingen, enz. , reis door dit kanaal. Bovendien versleutelt RDP alle gegevens om verbindingen op het openbare internet veiliger te maken.

Er kunnen echter enige vertragingen zijn tussen de invoer en uitvoer, zoals klikken op een bestand kan enkele milliseconden duren om het te openen. Deze vertraging treedt op omdat de RDP-software gegevens moet versleutelen en verzenden.

Wat is RDP-software?

RDP-software maakt gebruik van internet om een ​​computer (client) in staat te stellen op afstand toegang te krijgen tot een andere computer (server) en deze te bedienen via een beveiligd kanaal. RDP ondersteunt ongeveer 64.000 verschillende kanalen om gegevens zoals apparaatsignalen, licentie-informatie, presentatiegegevens en versleutelde bronnen tussen de client en de externe server te verzenden.

Laten we eens kijken hoe RDP-software werkt.

 • De verbinding tot stand brengen: de client start de communicatie via een X.224-protocol dat beveiligingsinformatie zoals TLS- en RSA-codering en verbindingsverzoeken bindt aan een PDU of protocolgegevenseenheid voordat de gegevens naar een externe server worden verzonden.
 • Handshake: na gegevensoverdracht wisselen de server en de client basisinstellingen uit, zoals desktopresolutie, hostnaam, clientnaam, toetsenbord, muisgegevens, enz. De computers wisselen ook de coderingsmechanismen en virtuele kanalen uit voor communicatie.
 • Het kanaal verbinden: De computers creëren elke virtuele kanaalverbinding om de communicatie te starten. Alle gegevens hierna worden gebonden in een gespecificeerde PDU.
 • Beveiliging initiëren: de client verzendt een beveiligingstoken dat bestaat uit willekeurig gegenereerde nummers. De cijfers geven de openbare sleutel voor de server en de privésleutel voor de client aan, en vormen de sessiesleutels voor gegevensversleuteling.
 • Instellingen uitwisselen: De client begint de met sterke encryptie beveiligde instellingen uit te wisselen naar de server. De gegevens kunnen gebruikersnaam, wachtwoord, gebruikersdomein, compressie-algoritmen, werkmap, enz.
 • Licentieverlening: zodra gegevens van de server zijn ontvangen, valideert deze de client. Voor een enkele verbinding keurt de externe server het verzoek goed, maar voor meerdere verbindingen heeft u een Microsoft-licentie nodig.
 • Uitwisseling van mogelijkheden: zodra het verzoek is goedgekeurd, verzendt de server de mogelijkheden die hij ondersteunt, zoals OS-versie, compressie-algoritme, lettertypen, invoer, virtuele kanalen, enz. Op zijn beurt verzendt de client zijn mogelijkheden.
 • De verbinding voltooien: De twee computers wisselen PDU’s uit om de verbinding te voltooien en te synchroniseren.
 • Gegevens uitwisselen: Zodra de client en de externe server zijn verbonden, kunnen ze beginnen met het uitwisselen van gegevens. De client kan invoer invoeren die de server zal nemen en reageren door grafische informatie te verzenden. Op deze manier bedient u de client en kunt u het scherm van de externe desktop zien om toegang te krijgen tot bestanden en apps, wijzigingen aan te brengen, enzovoort.

Laten we nu eens kijken naar enkele van de veelbelovende RDP-software.

mRemoteNG

mRemoteNG is de fork van mRemote, een open-source tool met meerdere protocollen en tabbladen voor het beheren van externe verbindingen voor Windows. Het heeft een aantal functies en bugfixes toegevoegd aan mRemote, terwijl je elke externe verbinding in een intuïtieve interface kunt visualiseren.

mRemoteNG heeft een GNU GPL v2-licentie en is open-sourcesoftware die verschillende protocollen ondersteunt, zoals RDP, VNC, HTTP/HTTPS, SSH, Telnet, PowerShell-remoting, rlogin en Raw Socker-verbindingen. De interface ondersteunt 14 talen, waaronder Engels, Chinees, Frans, Italiaans, Portugees, Spaans en meer.

Ga Naar Mijn PC

Krijg overal veilig toegang tot uw bestanden, apps en gegevens met GoToMyPC. Het biedt AES-codering volgens de bankstandaard, toegangscode op hostniveau, dubbele wachtwoorden en meervoudige authenticatie om krachtige beveiliging te bieden.

GoToMyPC heeft een overzichtelijk en gemakkelijk te navigeren dashboard, het platform is rijk aan functies en gebouwd voor snelheid, en is beschikbaar op Mac, pc en smartphones. Het heeft functies zoals schermzoom, volledige toegang met het toetsenbord, ondersteuning voor 3G, 4G, Wi-Fi-connectiviteit en meer. Dit is geschikt voor persoonlijk gebruik, MKB en ondernemingen. Het biedt ook een GRATIS proefperiode van 7 dagen.

Externe pc-schakelaar

Switch is een toonaangevende remote desktop-oplossing voor pc, Linux en Mac. Het is geschikt voor professionals die thuis werken en toegang op afstand voor IT-ondersteuning en scholen. U kunt bestanden op afstand beheren, gegevens overdragen, documenten afdrukken en andere bewerkingen uitvoeren, moeiteloos, zelfs vanaf een toegewezen schijf.

  Virtuele achtergronden gebruiken in Microsoft Teams

De abonnementen beginnen vanaf $ 3,95 per maand voor 2 computers in het eerste jaar van aankoop.

Wat zijn de voordelen van RDP?

In 1998 introduceerde Microsoft RDP om bedrijven te helpen die geen Windows-software op hun apparaten en computers konden draaien. Het helpt hen toegang te krijgen tot robuuste Windows-servers voor hun activiteiten. Na ontvangst van muis- en toetsenbordopdrachten, voeren de servers de software uit terwijl ze de schermweergave terugsturen.

Maakt werken op afstand mogelijk

Werken op afstand floreert en het is nodig in scenario’s zoals de pandemie, waar werken op afstand voor veel bedrijven de enige optie was. Met RDP kunt u vanuit uw huis gegevens uitwisselen met anderen.

Bovendien hebben veel bedrijven gegevens en bronnen die alleen toegankelijk zijn via hun lokale netwerk. Ze gebruiken mogelijk nog steeds gevoelige systemen of legacy-systemen met strikte toegangscontroles. Dus als uw werknemers om welke reden dan ook, zoals de pandemie, niet op locatie werken, kan dit het bedrijfsproces verstoren. RDP is de beste manier om op afstand toegang te krijgen tot die beperkte gegevens met behulp van hun computers, zonder dat ze daadwerkelijk naar kantoor hoeven te gaan.

Slaat gegevens veilig op een desktop op

Het opslaan van gegevens op een onbeveiligd apparaat zoals mobiel, laptops, enz., of cloudservers kan verschillende risico’s met zich meebrengen. Maar als u RDP gebruikt, hoeft u zich niet veel zorgen te maken.

Het slaat uw gegevens op uw desktop op in plaats van in de cloud, terwijl het sterke gegevensversleuteling biedt. Dus als uw gegevens veilig opgeslagen blijven op de door het bedrijf beheerde apparaten, blijft u zonder risico.

Problemen oplossen en software-updates

Er kunnen zich op elk moment problemen voordoen, en als u dat doet, moet u helpende handen hebben om het probleem op te lossen als u het zelf niet kunt. Het is gemakkelijk als het team voor probleemoplossing in hetzelfde pand als u aanwezig is. Maar als u op afstand werkt, kunt u problemen krijgen.

RDP kan u hierbij helpen. Het team voor probleemoplossing kan de problemen begrijpen door op afstand toegang te krijgen tot uw desktop met RDP en de problemen vervolgens op te lossen.

Evenzo kan het zijn dat uw software na een tijdje moet worden bijgewerkt. Maar als u het niet alleen kunt doen en dezelfde oude versie kunt blijven gebruiken, kunnen er fouten, bugs en beveiligingsproblemen in voorkomen. Het zal niet alleen potentiële risico’s met zich meebrengen, maar ook leiden tot inefficiënties tijdens het werken.

Met RDP heeft uw onderhoudsteam dus op afstand toegang tot uw desktop en kan de software voor u updaten, zodat u met de nieuwste versie kunt werken zonder bang te hoeven zijn voor datalekken. Dit elimineert ook de noodzaak voor probleemoplossing of onderhoudsteams om uw computer fysiek vanuit een ander gebouw of een andere verdieping te bezoeken. De beheerders kunnen dit eenvoudig doen door in te loggen op uw computer en de problemen met meer gemak op te lossen.

Elimineert VPN-behoeften

Het gebruik van RDP kan de noodzaak voor het gebruik van VPN’s elimineren. Een VPN biedt gebruikers toegang op netwerkniveau, wat onveilig kan zijn. Het kan de weg vrijmaken voor aanvallers om uw systemen en gegevens te infiltreren en bedreigingen te vormen.

Aan de andere kant biedt RDP u toegang op desktopniveau. Het is vooral handig om de beveiliging te handhaven voor bedrijfskritieke gegevens en bewerkingen waar u het zich niet kunt veroorloven om risico’s te nemen. Het verlaagt ook de kosten voor VPN en biedt u tal van functies om vanuit huis te werken en op afstand toegang te krijgen tot desktops wanneer dat nodig is.

Toegankelijk voor alle besturingssystemen

RDP is niet alleen beperkt tot het Windows-ecosysteem. In plaats daarvan is het beschikbaar voor verschillende besturingssystemen, zoals macOS, iOS, Android, Linux en Unix. Als u RDP-clientsoftware met ChromeOS, macOS, Linux enz. hebt, kunt u via een ondersteunde browser toegang krijgen tot een ander Windows-bureaublad.

Eenvoudig te implementeren

Het implementeren van een RDP-oplossing is eenvoudig omdat deze hetzelfde desktop-besturingssysteem en dezelfde server van Microsoft heeft. Om aan de slag te gaan, zijn uw huidige beheertools voldoende om gebruikers toe te voegen of te verwijderen. Bovendien kunt u met de platformonafhankelijke RDP-software en -toepassingen de complexiteit van uw BYOD-beleid verlichten.

Wie gebruikt RDP en waarvoor?

Veel bedrijven en professionals gebruiken Remote Desktop Protocol (RDP)-software voor verschillende gevallen.

 • Bedrijven: Bedrijven die op zoek zijn naar manieren om desktop- en applicatiebeheer te centraliseren, gebruiken RDP. Het biedt de juiste tools om desktop en apps als een service te leveren, allemaal vanaf een centrale locatie. Het helpt hen de operationele kosten en complexiteit tijdens beveiligingspatches en updates te verminderen.
 • Managed Service Providers (MSP’s): RDP helpt MSP’s om hun klanten onmiddellijke oplossingen te bieden wanneer ze problemen hebben met de services. Waar de klanten zich ook bevinden, de dienstverleners kunnen hen snelle oplossingen bieden. Dit verbetert de klantervaring en bespaart kosten en geld op reizen.
 • Klantenondersteuning: soms is alleen een telefoongesprek met uw klanten niet voldoende om hun problemen op te lossen. Mogelijk moet u toegang krijgen tot hun systemen om te zien wat het probleem is en hoe u dit kunt oplossen. Met RDP hebt u toegang tot het bureaublad van uw klant, begrijpt u de problemen waarmee ze worden geconfronteerd en kunt u deze eenvoudig oplossen alsof u naast de machine zit en werkt. Het zorgt opnieuw voor een geweldige klantervaring en vermijdt geschillen.
 • IT-probleemoplossing: of uw medewerkers nu op afstand of op locatie werken, u kunt problemen met hun systemen oplossen met behulp van RDP terwijl u comfortabel achter uw bureau zit. Het voorkomt dat u naar hun plaats op een andere locatie, gebouw of verdieping reist en er tijd aan verspilt.
 • Persoonlijk gebruik: als u meerdere apparaten gebruikt, helpt een RDP-oplossing u om altijd verbonden te blijven met uw apparaten. Je hebt toegang tot elk bestand of elke bron die op een externe machine is opgeslagen en deze op je computer gebruiken (aangezien je niet alle apparaten mee kunt nemen, toch?) Het is ook handig om je familie te helpen als ze problemen hebben met het gebruik van hun systeem of toepassingen.
 • Reizen: Als u op reis bent en u heeft onmiddellijk een bestand nodig dat op uw werkplek is opgeslagen, kunt u RDP-software gebruiken om het bestand meteen te openen. Het heeft geen invloed op uw werking.
 • Demo’s: mensen gebruiken RDP om bestanden en applicaties te demonstreren die alleen toegankelijk zijn vanaf kantoor. Hierdoor kunt u toegang krijgen tot gegevens van privé-apparaten en uw werk demonstreren op de kantoorcomputer, zelfs als uw bestand op uw thuiscomputer is opgeslagen.
 • Rekenkracht: als u krachtige berekeningen moet uitvoeren, wat niet mogelijk is met uw apparaat onderweg, kunt u RDP-software gebruiken om verbinding te maken met uw kantoorwerkstation met krachtige mogelijkheden.
  Aangepaste snelle onderdelen maken in MS Word

Tips om uw RDP-verbindingen te beveiligen

Als de juiste zorg niet wordt besteed, kunnen externe desktopverbindingen een maas in de wet voor cyberaanvallen openen. Dit geldt ook voor RDP; daarom moet u enkele best practices toepassen om uw RDP-verbindingen te beveiligen.

 • Gebruik sterke wachtwoorden die hoofdletters en kleine letters, symbolen en letters combineren met behoud van een gezonde lengte en complexiteit. Zorg ervoor dat u niet hetzelfde wachtwoord gebruikt om toegang te krijgen tot meerdere accounts.
 • Implementeer standaard verificatie op netwerkniveau (NLA) op uw Windows-computer om ervoor te zorgen dat alleen geverifieerde verbindingen tot stand worden gebracht met de juiste gebruikersnaam en het juiste wachtwoord.
 • Stel maximale codering in voor uw RDP-verbindingen om het hoogste beveiligingsniveau te bereiken.
 • Gebruik sterke identiteits- en toegangscontroles zoals MFA, zero trust, toegang met minste bevoegdheden, toelatingslijsten en meer.
 • Vermijd het openen van RDP-verbindingen op internet; gebruik in plaats daarvan een RD Gateway of VPN om een ​​veilig kanaal voor uw lokale netwerk te bouwen.
 • Verberg RDP-poorten achter VPN’s en firewalls om het aanvalsoppervlak te verkleinen.
 • Beperk uw RDP-verbindingen voor niet-beheerders, aangezien zij de bestandsinstellingen niet kunnen wijzigen en beperkte toegang hebben tot thuisbestanden. Het zal helpen de risico’s te beperken.
 • Beperk het aantal wachtwoordpogingen voordat het wordt vergrendeld om DDoS-aanvallen te voorkomen.
 • Houd uw RDP-clientsoftware en RDP-serversoftware up-to-date.
 • Scan uw netwerk regelmatig op kwetsbaarheden en aanvallen.

Conclusie

Met Remote Desktop Protocol (RDP)-software kunt u verbinding maken met een extern bureaublad en toegang krijgen tot de bestanden en toepassingen, problemen oplossen, software bijwerken en nog veel meer. Op deze manier bespaart u uren aan reizen en duizenden uitgaven terwijl u geniet van het gemak van werken en alles beheren vanaf een centrale locatie.

Dus als u RDP in uw organisatie wilt implementeren, kunt u enkele van de RDP-software overwegen die ik heb genoemd, zoals mRemoteNG, GoToMyPC en Switch. Ze zijn allemaal uitstekend en u kunt er een kiezen op basis van uw voorkeur.

gerelateerde berichten