Wat is SD Express en hoeveel sneller is het?

SD-kaarten staan ​​op het punt groter en sneller te worden. De nieuwe SD Express-standaard zal de maximale capaciteit en snelheid aanzienlijk verhogen. SD Express-kaarten zijn achterwaarts compatibel met uw huidige hardware, maar u hebt nieuwe hardware nodig voor maximale snelheden.

SD-kaarten bereiken hun huidige limiet

Omdat we SD- en microSD-kaarten gebruiken in 3D-camera’s, actiecamera’s, steeds krachtigere smartphones, DSLR-camera’s, tablets, videogameconsoles en zelfs auto’s, is er een steeds grotere vraag naar opslagruimte, evenals hogere lees- en schrijfsnelheden .

SanDisk heeft onlangs aangekondigd wat het de ’s werelds snelste 1 TB microSD-kaart, met leessnelheden van 160 MB/s, wat voldoende is om “1000 foto’s met hoge resolutie en 30 minuten 4K-video (24 GB) in minder dan 3 minuten over te zetten.” Sommige kaarten hebben een lagere opslagcapaciteit, maar hogere schrijfsnelheden, zoals de Delkin 128 GB microSD-kaart met de juiste snelheden van 300 MB/s. Maar fabrikanten verleggen nu al de limiet van de huidige normen. De theoretische limiet voor SDXC is bijvoorbeeld 2 TB.

SD-kaarten krijgen SSD-protocollen voor hogere snelheden

Door de integratie van PCIe (Peripheral Component Interconnect Expres) en NVMe (Non-Volatile Memory Express) protocollen, zullen SD-kaarten een nieuwe theoretische limiet hebben van 985 MB/s, meer dan zes keer zo snel als de 1 TB SanDisk-kaarten. Als PCIe en NVMe u bekend in de oren klinken, komt dat omdat ze al een tijdje worden gebruikt voor SSD’s en SD Express-kaarten kunnen dienen als verwijderbare solid-state schijven.

  Debian-distributies upgraden [Guide]

De SD Association zegt dat deze nieuwe snelheden super slow motion, 8K-video mogelijk maken en ondersteuning toevoegen voor de onbewerkte continue burst-modus, wat een zegen zal zijn voor digitale fotografen. Bovendien kunnen SD Express-kaarten, door PCIe 3.1 te integreren, minder stroom verbruiken dan de kaarten ervoor. In theorie zou dit moeten bijdragen aan een betere batterijduur op mobiele producten, hoeveel is echter onduidelijk.

Over het algemeen is het idee dat het gebruik van bestaande technologieën de acceptatie zal versnellen, omdat nieuwe testapparatuur en ontwikkelingsprocessen niet nodig zouden moeten zijn. Fabrikanten kunnen gebruiken wat ze al weten van het maken van solid-state schijven.

Opslagcapaciteiten nemen ook toe

Als onderdeel van de overgang zien SD- en microSD-kaarten een grotere omvang, waardoor de bovengrens wordt verlegd van 2 TB naar 128 TB. Kaarten met een capaciteit van meer dan 2 TB worden gemarkeerd als SDUC, wat bijdraagt ​​aan de SDHC- en SDXC-categorieën.

  Extensies vastzetten en losmaken van de Chrome-werkbalk

Zoals altijd staan ​​de lees- en schrijfsnelheden los van de opslagcapaciteit, dus je zult zien dat SDHC- en SDXC-kaarten zijn gemarkeerd als SD Express en in staat zijn tot hogere schrijfsnelheden. En al deze voordelen komen naar zowel SD- als microSD-kaarten, en SD Express-kaarten zijn achterwaarts compatibel met eerdere apparaten.

Ze zijn achterwaarts compatibel, maar je verliest de snelheid

Al deze verbazingwekkende snelheid is gedeeltelijk te danken aan een nieuwe rij pinnen die te vinden zijn op SD Express (en SD UHS-ii) -kaarten. Helaas betekent dit dat uw huidige apparaten geen gebruik kunnen maken van die pinnen, ze missen de benodigde hardware. Maar volgens de SD Association krijg je nog steeds de extra opslagruimte.

Zoals de vereniging het uitlegt in zijn whitepaper, “de kaart en het apparaat bereiken misschien niet hun beste prestatievermogen, maar de consument krijgt toegang tot alle inhoud. SD Express zet deze al lang bestaande belofte voort door de mogelijkheid te behouden om de nieuwe kaarten te gebruiken in miljarden bestaande producten die op de markt beschikbaar zijn via de legacy SD-interface.”

Wanneer kan ik er een kopen en hoeveel kost het?

Er zijn nog geen microSD-kaarten met de veelbetekenende ‘Express’-branding in de winkels. De SD Association, de branchegroep die toezicht houdt op deze norm, bekend gemaakt de nieuwe microSD Express-standaard op het Mobile World Congress 2019 op 25 februari 2019. Het maakt deel uit van de nieuwe SD 7.1-specificatie. De SD Express-standaard was: bekend gemaakt terug op 26 juni 2018, als onderdeel van de SD 7.0-specificatie.

  Wat doet een zonnekap en wanneer moet je er een gebruiken?

De SD Association heeft geen lanceringsdatum aangekondigd waarop microSD Express-kaarten verkrijgbaar zouden zijn bij hardwarefabrikanten, en er zijn ook geen SD Express-kaarten op de markt verschenen sinds de aankondiging in juni. We weten niet zeker wanneer ze beschikbaar zullen zijn, welke fabrikanten ze zullen maken of hoeveel ze zullen kosten. We weten ook niet wanneer apparaten die compatibel zijn met deze nieuwe standaard beschikbaar zullen zijn om volledig te profiteren van de hogere snelheden. Het enige dat we weten is dat de standaard er is en dat apparaten uiteindelijk moeten worden gelanceerd om ervan te profiteren.