Wat ze zijn + verschil tussen TCP en UDP

TCP en UDP zijn verbindingsprotocollen die worden gebruikt om vast te stellen hoe gegevens via een internetverbinding worden uitgewisseld. Als je al weet waar IP voor staat (dwz Internet Protocol), dan ben je al op de hoogte, aangezien zowel TCP als UDP er bovenop zijn ontwikkeld.

Je zou echter verkeerd zijn om te denken dat ze vrijwel hetzelfde zijn; hoewel zowel TCP als UDP “inspraak hebben” in de manier waarop uw gegevens op internet worden verzonden/ontvangen, zijn ze in feite enorm verschillend en worden ze daarom voor verschillende doeleinden gebruikt.

Om het kort te houden, laten we zeggen dat u deze twee protocollen per ongeluk elke dag gebruikt wanneer u internet gebruikt, waardoor ze van het grootste belang zijn voor de manier waarop uw apparaat communiceert met het open web (en apparaten die ermee verbonden zijn) en vice versa.

Aangezien zowel TCP als UDP zijn gebaseerd op het internetprotocol, wilt u misschien meer over IP weten voordat u direct naar de introductielessen voor TCP/UDP gaat. Weet je, je moet leren lopen voordat je kunt rennen.

Wat is een IP-adres?

IP, wat een afkorting is voor Internet Protocol, is de ruggengraat waarop het internet zoals we dat kennen is gebouwd. Het belang ervan kan gemakkelijk worden bepaald door het feit dat elk apparaat een uniek IP-adres krijgt toegewezen om toegang te krijgen tot internet.

Het adres bestond vroeger alleen uit cijfers en decimalen. Om specifieker te zijn, een IPv4-adres kan worden gevormd uit vier afzonderlijke getallen, die elk een waarde tussen 0 en 254 kunnen hebben. IPv4 gaf ons een totaal bereik van 4,3 miljard unieke IP-adressen.

Het was onvermijdelijk dat het internet op het punt kwam dat er geen nieuwe unieke IP-adressen konden worden gegenereerd, en toen kwam het IPv6-systeem om de dag te redden. Openbare IPv6-adressen gebruiken hexadecimale cijfers en elk bevat 128 bits, wat betekent dat ze in plaats van basis 10 (0 tot 10) basis 16 gebruiken (0 tot 10 plus “a” tot “f”).

Met behulp van het IPv6-systeem is het totale bereik van openbare IPv6-adressen dat we zouden kunnen hebben 340 undeciljoen (3,4 * 10^28). Als dat onmogelijk is om je hoofd rond te wikkelen, bekijk dan hieronder hoe IPv4- en IPv6-adressen eruit zien:

Voorbeeld IPv4-adres: 10.238.126.215
Voorbeeld IPv6-adres: fe80:0db8:0412:2001:3c5e:0000:10a9

Hoewel het uiteindelijke doel is dat IPv6 IPv4 vervangt, werken de twee protocollen tegenwoordig samen.

Met IP-adressen kunnen apparaten met internettoegang elkaar lokaliseren, met elkaar communiceren en informatie uitwisselen. Het delen van data, het streamen van een video of het versturen van e-mails zou niet mogelijk zijn zonder een IP-adres. Alles wat u online doet, kan worden omgezet in data.

  20 Apple Watch-tips en -trucs die u moet kennen

Om optimale functionaliteit te garanderen, splitst het IP deze gegevens op in kleinere brokken, zodat het deze beter kan beheren. We verwijzen naar deze data-brokken als pakketten. Deze pakketten bevatten echter niet alleen de informatie die ze zouden moeten dragen, maar ook het IP-adres van de bestemming van het apparaat dat ze moeten bereiken. Deze bestemming wordt de kop genoemd.

Nadat een pakket uw apparaat verlaat, gaat het naar een gateway, die scant naar het bestemmings-IP-adres van uw pakket op zijn domein. Het is vermeldenswaard dat de gateway alleen een bepaalde set IP-adressen op internet kan zien.

Dus als de gateway het adres in zijn domein niet kan vinden, stuurt hij het pakket gewoon naar een andere gateway, en deze bewerking gaat door totdat het pakket een gateway bereikt die het in de header gespecificeerde bestemmings-IP-adres kan detecteren en verzendt. het naar het apparaat dat aan dat adres is gekoppeld.

Een ander ding dat het vermelden waard is, is dat het feit dat uw gegevens in kleine pakketjes zijn opgesplitst, betekent dat ze niet per se op volgorde hoeven aan te komen, of zelfs dezelfde route hoeven te gebruiken. In feite proberen pakketten meestal elke keer de snelste route te vinden.

Last but not least moet u weten dat het internetprotocol niet formaatspecifiek is, waardoor het ideaal is voor elke vorm van gegevens, of we het nu hebben over video, afbeeldingen, audio, e-mails, instant messages of zelfs gaming.

Wat is TCP?

TCP, wat staat voor Transmission Control Protocol, is een van de belangrijkste protocollen die door de internetprotocolsuite worden gebruikt. Het kwam vóór UDP en werd gebruikt om programma’s en apparaten in staat te stellen informatie uit te wisselen via een netwerk.

Je merkt misschien dat het soms gekoppeld is aan IP, en wordt aangeduid als TCP/IP, maar het betekent hetzelfde (dwz TCP en TCP/IP zijn exact hetzelfde).

Zoals hierboven uitgelegd, worden gegevens opgesplitst in kleine pakketjes en in deze gefragmenteerde vorm naar andere apparaten verzonden, mogelijk zelfs op verschillende routes. TCP is uitgevonden voor de noodzaak om deze pakketten weer in hun oorspronkelijke vorm samen te stellen.

TCP wacht tot alle pakketten zijn aangekomen, telt ze, controleert ze op fouten met behulp van een controlesom, bevestigt pakketten die hun bestemming hebben bereikt en vraagt ​​de oorspronkelijke computer om de pakketten die het de eerste keer niet hebben gehaald opnieuw te verzenden. Nadat alle pakketten zijn ontvangen, assembleert TCP ze opnieuw tot de originele gegevens en levert deze aan een geschikte toepassing (bijv. e-mailclient, fotoviewer, videospeler).

Dit proces gaat tegenwoordig erg snel en het zorgt ervoor dat de gegevens precies zo op de machine van de ontvanger aankomen als op het apparaat van de afzender, zonder latere wijzigingen. Bovendien vereist het constante communicatie aan beide kanten, aangezien het proces eigenlijk kan worden beschreven als een continu heen en weer tussen de deelnemende apparaten totdat de gegevens arriveren en 100% worden bevestigd.

  Hoe de ontbrekende agenda in Microsoft Teams op te lossen

Het spreekt vanzelf dat deze constante communicatie tussen apparaten een enorme druk op TCP legt, aangezien elk verloren of beschadigd pakket het proces kan stoppen totdat het ontbrekende bit veilig op zijn bestemming aankomt. TCP hoeft echter niet alles zelf te doen, dus kort daarna werd UDP uitgevonden.

Om het kort te zeggen, TCP:

Zorgt ervoor dat er geen pakketten vallen
Vraagt ​​of pakketten opnieuw moeten worden verzonden als er ontbrekende wordt gedetecteerd
Verstuurt pakketten op volgorde zodat ze gemakkelijk weer in elkaar kunnen worden gezet
Populairste internetprotocol
Langzamer dan UDP omdat het ervoor moet zorgen dat elk pakket aankomt
Geschikt voor websites, e-mails, FTP (File Transfer Protocol), P2P-bestandsdeling

Wat is UDP?

UDP, een afkorting voor User Datagram Protocol, is een alternatief voor TCP, dus het is veilig om aan te nemen dat ze in wezen dezelfde taak uitvoeren. Ze zijn echter tegelijkertijd ook enorm verschillend, aangezien TCP vrij nauwgezet is in het controleren van pakketgegevens, terwijl UDP wat onzorgvuldiger is.

Stel je twee medewerkers voor die brieven afhandelen bij een postsorteerstation: TCP is degene die elke brief zorgvuldig onderzoekt en alle communicatie achterhoudt totdat elke brief arriveert, terwijl UDP brieven gewoon controleert op integriteit en ze doorstuurt naar hun bestemming, terwijl ze alle brieven laat vallen die niet aangekomen en niet gevraagd om opnieuw te verzenden.

Dus het is veilig om te zeggen dat UDP sneller is, maar waarom zou je snelheid willen opofferen ten koste van gegevensverlies? Nou, in principe zijn er enkele toepassingen waarbij het verliezen van pakketten niet bepaald een tragedie is.

Als u bijvoorbeeld een VoIP-client gebruikt en met iemand praat, merkt u misschien af ​​en toe frameverlies of een beetje haperingen in de audio, wat meestal gemakkelijk te negeren is en daarom niet cruciaal. Hetzelfde geldt voor gamen, waar je af en toe het spel hapert of een elastiekje opmerkt. Je gaat gewoon verder met spelen en dat is het einde ervan, aangezien UDP alleen pakketten laat vallen die tijdens het transport verloren zijn gegaan.

Met andere woorden, UDP:

Is sneller dan TCP en gebruikt minder bronnen
Verstuurt pakketten niet noodzakelijk in volgorde
Laat alle ontbrekende pakketten vallen om de verbinding te versnellen
De afzender kan niet achterhalen of pakketten zijn weggelaten
Meestal gebruikt voor videostreaming, VoIP, gaming en live-uitzendingen

TCP en UDP bij VPN-gebruik

Tegenwoordig beginnen steeds meer VPN’s WireGuard te gebruiken of maken hun eigen protocol voor gebruik, maar velen van hen vertrouwen op OpenVPN omdat het na al die jaren nog steeds betrouwbaar, snel en veilig is.

  Ontvang een screenshot-waarschuwing voor afbeeldingen die via iMessage zijn verzonden

Wat u echter misschien niet weet, is dat OpenVPN met zowel TCP als UDP werkt, en meestal kunt u kiezen tussen die twee protocollen. Hoewel dit misschien een grote beslissing lijkt (gegevensintegriteit versus snelheid), ligt het echte probleem ergens anders.

Als u een VPN gebruikt, merkt u mogelijk geen enorm verschil tussen TCP en UDP in termen van snelheid. Als uw verbinding echter een firewall moet omzeilen, dan veranderen de zaken, vooral omdat deze protocollen op verschillende poorten werken, en sommige firewalls kunnen standaardpoorten voor bepaalde soorten verkeer blokkeren.

Daarom laten VPN-providers je kiezen tussen TCP en UDP. Als je merkt dat je verbinding niet werkt op het ene protocol, kun je gewoon overschakelen naar het andere en je vingers kruisen. Sommige VPN-providers bieden je geavanceerde instellingen waar je ook een aangepaste poort voor je verbinding kunt kiezen om firewalls te vermijden.

Verschil tussen TCP en UDP

TCP

UDP

TCP is het meest gebruikte protocol op internet
Alle verzonden gegevens komen bij de ontvanger, geen garantie voor pakketverlies
Pakketten worden in volgorde verzonden
Vereist meer middelen, waardoor het ook langzamer gaat.

UDP wordt gebruikt voor gaming, videostreaming, VoIP, live-uitzendingen
Afzender weet niet of een pakket ontbreekt (niet ontvangen)
Pakketten worden niet per se in volgorde verzonden
Minder middelen nodig, sneller.

TCP versus UDP: conclusie

Om de zaken af ​​te ronden, zijn TCP en UDP vrij gelijkaardige protocollen, in die zin dat ze ervoor zorgen dat uw gegevens veilig op hun bestemming aankomen en zonder ergens onderweg te worden gewijzigd.

TCP voert verschillende controles uit tijdens het verzenden van gegevens en is over het algemeen drastischer om pakketten niet kwijt te raken, wat het ideaal maakt voor websites, e-mails, instant messages, afbeeldingen en het delen van bestanden.

UDP controleert alleen of de bestemming correct is en controleert de integriteit van de pakketten, maar vraagt ​​de afzender niet om verloren pakketten opnieuw te verzenden en laat ze in plaats daarvan vallen, wat betekent dat u een snellere verbinding hebt, maar u kunt pakketten laten vallen de weg. UDP wordt meestal gebruikt voor gaming, VoIP, videostreaming en het uitzenden van live-inhoud, waarbij het verlies van een paar pakketten het eindresultaat niet al te veel mag beïnvloeden.