Wat zijn Dolby Dimension-hoofdtelefoons?

Dolby is een vertrouwde naam in audio, maar het nieuwste product is een beetje anders. “Dolby Dimension-hoofdtelefoon” is geen audiostandaard, zoals 5.1 Surround of Dolby Atmos, maar een nieuwe draadloze koptelefoonset die je kunt kopen.

Dolby propte de Dimension Headphones vol met hun audiotechnologie, zowel gelicentieerd (technologie die wordt verkocht aan andere fabrikanten om in hun producten te gebruiken) als exclusief voor deze zeldzame hardware-release. Misschien blijft het zo, of misschien niet: voor $ 600 per stuk zal Dolby waarschijnlijk niet zoveel Dimension-koptelefoons verkopen dat het niet overweegt een licentie voor een deel van deze nieuwe technologie te nemen. Als dat het geval is, is het de moeite waard om uit te leggen waar het allemaal om draait.

Gek-krachtige hardware

De Dimension-koptelefoons gebruiken standaard draadloze Bluetooth, maar er is meer aan de hand dan misschien enig ander paar blikjes op de markt. De elektronica aan de binnenkant bevat een Qualcomm Snapdragon-processor – het soort dat meestal wordt gezien in Android-smartphones – om alle audio-tovenarij die erin is gepropt uit te voeren. De set ondersteunt Bluetooth 4.2 en Low Energy-profielen, samen met standaard smartphone-oproepen via vijf microfoons, APTX-geluid van hoge kwaliteit en een werkbereik van 30 meter.

Audiofielen zullen blij zijn te horen dat de set stevige 40 mm-drivers bevat met een frequentiebereik van 20-20.000 Hz – redelijk standaard in dit luxe deel van de markt. Je kunt de headset tegelijkertijd aan drie verschillende bronnen koppelen, zoals een telefoon, laptop en thuisbioscoopsysteem – er is zelfs een snelwisselknop om tussen de bronnen te springen. Aanraakbedieningen bieden veegbewegingen in telefoonstijl voor volume en tracking.

  Hoe u kunt bepalen wanneer uw Mac automatisch in de sluimerstand gaat

Je kunt de set op de gebruikelijke manier opladen via een MicroUSB-kabel, maar Dobly heeft ook een sjieke magnetische oplaadhouder in de doos.

Dolby LifeMix is ​​geavanceerde ruisonderdrukking

De Dimension-koptelefoon is voorzien van actieve ruisonderdrukking, een elektronisch systeem dat microfoons en audioverwerking gebruikt om aanhoudende laagfrequente geluiden te onderdrukken. Dat is geen nieuwe functie; actieve ruisonderdrukking bestaat al tientallen jaren. Maar LifeMix is ​​een nieuwe truc in de Dimension Headphones en een nieuwe benadering van de functie.

Met LifeMix kun je het niveau van ruisonderdrukking wijzigen, van helemaal uit naar “boost” om 11 uur (precies het tegenovergestelde van de oude Spinal Tap-grap). Maar naast het blokkeren van de geluiden om je heen, kan LifeMix in plaats daarvan geluiden van buiten benadrukken. Hierdoor kunnen mensen zich aandachtig concentreren op muziek of filmgeluid terwijl ze nog steeds luisteren naar externe geluiden, zoals een babyfoon of deurbel. Geavanceerde audio-algoritmen isoleren frequenties van menselijke stemmen voor een bijzondere helderheid.

U kunt de LifeMix-functie bedienen met behulp van het touchpad op de hoofdtelefoon, of fijnafstemmen met de gekoppelde Dimension-smartphone-app. Daarover gesproken…

Koppelen met meerdere apparaten bestuurd met uw telefoon

Deze koptelefoon kan drie gelijktijdige verbindingen aan, maar iedereen die bereid is er $600 voor neer te leggen, heeft waarschijnlijk nog meer gadgets die ze zouden willen aansluiten. De Dimension-smartphone-app kan nog eens vijf verbindingen aan, waarbij ze worden verwisseld met de fysieke one-touch-bedieningselementen van de blikken zonder de hoofdtelefoon zelf te hoeven ontkoppelen en opnieuw te koppelen. Het is een handige functie, op voorwaarde dat je Android of iPhone is een van de apparaten waarmee u altijd verbinding wilt maken (en dat lijkt een veilige gok).

  Een HTML-tabel in CSV-indeling downloaden in Firefox

Head Tracking heeft altijd de juiste hoek

De Dimension-koptelefoon heeft een head-trackingfunctie. Waarom? Het antwoord is een beetje onorthodox, in ieder geval buiten het domein van VR. Het systeem maakt gebruik van directionele geluidsvirtualisatie – dezelfde technologie die ‘virtueel’ surroundgeluid van slechts twee drivers voor videogames mogelijk maakt – om geluid te simuleren dat afkomstig is van een enkele directionele bron, zoals een tv.

Gecombineerd met de virtuele surround van Dolby Atmos, die is ingeschakeld in de meeste nieuwere Blu-ray homevideo-releases en home stereo-ontvangers, creëert de head-trackingcomponent een consistent profiel met het geluid van de film die van de tv komt, ongeacht op welke manier uw hoofd is eigenlijk puntig. Dus als je plotseling je hoofd naar rechts draait voor een omgevingsgeluid dat je hoorde via LifeMix, bijvoorbeeld een babyfoon, zal een geluid dat bedoeld is om op het middensurroundkanaal te komen meestal afkomstig zijn van de linker hoofdtelefoondriver, in plaats van beide.

Het is een leuke truc, en een die niet mogelijk zou zijn zonder Dolby-software en een aantal behoorlijk geavanceerde hardware aan beide uiteinden. Maar het kan ook een beetje desoriënterend zijn als je een standaard koptelefoon-luisterervaring verwacht, dus het is maar goed dat het optioneel is.

  Hoe het Hooli GTK-thema te installeren

Krijgen andere hoofdtelefoons deze functies?

Het is onduidelijk. Dolby verkoopt hardware doorgaans niet rechtstreeks aan consumenten, maar geeft er de voorkeur aan zijn software en diensten in licentie te geven aan alles, van elektronicafabrikanten tot stadions en bioscopen. Behoudens een radicale verschuiving in de richting van het bedrijf, lijkt het onwaarschijnlijk dat Dolby graag wil concurreren met Sony, Bose en Sennheiser.

Als dat het geval is, zou het ons niet verbazen als een deel van de gepatenteerde technologie in de Dimensions-koptelefoon uitlekt naar andere hoofdtelefoonfabrikanten, met name in hoogwaardige sets die meer gericht zijn op thuisgebruik dan op reizen of sporten. Dolby kan zijn merkset gebruiken om enkele van deze functies uit te testen, aangezien het nog meer normen ontwikkelt voor zijn partners om in toekomstige producten op te nemen.

Of Dolby kan tegen onze verwachtingen ingaan en van Dimensions zijn eigen lijn van audioproducten voor consumenten maken. Er zijn vreemdere dingen gebeurd. We zullen waarschijnlijk eind 2019 of begin 2020 zien wanneer er een vervangende set Dolby Dimensions-koptelefoons moet komen, of wanneer vergelijkbare producten van Dolby’s partners verschijnen.