Wat zijn draaitabellen in Google Spreadsheets en hoe gebruik ik ze?

Met draaitabellen kunt u grote hoeveelheden gegevens analyseren en grote gegevenssets verfijnen om de relaties tussen gegevenspunten te zien. Google Spreadsheets gebruikt draaitabellen om uw gegevens samen te vatten, zodat u alle informatie in uw spreadsheet gemakkelijker kunt begrijpen.

Wat zijn draaitabellen?

Draaitabellen zijn handig voor het analyseren van enorme hoeveelheden gegevens. Waar een gewone spreadsheet slechts twee assen gebruikt (kolommen en rijen), helpen draaitabellen ons de informatie in uw spreadsheet te begrijpen door alle geselecteerde kolommen en rijen met gegevens samen te vatten. Een draaitabel kan bijvoorbeeld worden gebruikt om verkopen te analyseren die zijn binnengekomen door divisies van een bedrijf voor een specifieke maand, waarbij alle informatie willekeurig in een dataset wordt ingevoerd.

Als u een draaitabel maakt op basis van de informatie in de bovenstaande afbeelding, wordt een netjes opgemaakte tabel weergegeven met informatie uit geselecteerde kolommen, gesorteerd op divisie.

Een draaitabel maken

Start Chrome en open een spreadsheet in Google Spreadsheets.

Selecteer vervolgens een van de cellen die u in uw draaitabel wilt gebruiken. Als je alles in je dataset gaat gebruiken, kun je overal in de spreadsheet klikken, je hoeft niet eerst elke cel te selecteren.

  Animoji gebruiken op de iPhone X, XS en XR

Opmerking: aan elke geselecteerde kolom moet een koptekst zijn gekoppeld om een ​​draaitabel met die gegevenspunten te maken.

Klik in de menubalk boven aan de pagina op ‘Gegevens’ en klik vervolgens op ‘Pivot Table’.

Klik in de menubalk op

Als de nieuwe tabel niet automatisch wordt geopend, klikt u op ‘Pivot Table’ onder aan uw spreadsheet.

Een draaitabel bewerken

Vanuit het draaitabelblad kunt u in het zijpaneel rijen, kolommen, waarden en filters toevoegen om uw gegevens te bekijken. Soms biedt Spreadsheets suggesties op basis van de informatie die je hebt gekozen. Klik op een suggestie of klik op ‘Toevoegen’ naast een van de andere onderstaande opties.

Wanneer u op een van de suggesties klikt, bouwt Spreadsheets automatisch uw draaitabel met de optie die u in de gegeven lijst hebt geselecteerd.

Als u liever een draaitabel aan uw eigen behoeften aanpast, klikt u op een van de knoppen “Toevoegen” naast de vier onderstaande opties. Elke optie heeft een ander doel, dit is wat ze betekenen:

  Widgets toevoegen, aanpassen en gebruiken op Mac

Rijen: voegt alle unieke items van een specifieke kolom uit uw gegevensset toe aan uw draaitabel als rijkoppen. Het zijn altijd de eerste gegevenspunten die u in uw draaitabel in lichtgrijs aan de linkerkant ziet.
Kolommen: voegt geselecteerde gegevenspunten (kopteksten) toe in geaggregeerde vorm voor elke kolom in uw tabel, aangegeven in het donkergrijs bovenaan uw tabel.
Waarden: voegt de werkelijke waarden van elke kop uit uw gegevensset toe om op uw draaitabel te sorteren.
Filter: Voegt een filter toe aan uw tabel om alleen gegevenspunten weer te geven die aan specifieke criteria voldoen.

Klik op “Toevoegen” naast Rijen en voeg de rijen toe die u in uw draaitabel wilt weergeven. Voor dit voorbeeld voegen we divisie en onderverdeling toe.

Klik

Klik vervolgens op “Toevoegen” naast Waarden als en voeg de waarden in waarvan u informatie wilt sorteren. We gebruiken de som van het aantal verkochte eenheden en de gemiddelde prijs per eenheid.

Naast

Als u de sortering van elke eenheid wilt wijzigen, klikt u op het vervolgkeuzemenu onder de kop ‘Samenvatten op’. U kunt kiezen uit onder andere de som, telling, gemiddelde, min, max.

  Hoe iPhone X uit te schakelen

Na het toevoegen van alle rijen, kolommen, waarden, enz. blijft er een gemakkelijk leesbare draaitabel over die aangeeft welke divisie de meeste eenheden heeft verkocht en de gemiddelde kosten van alle verkochte eenheden.

Als u liever uw eigen formule maakt, klikt u op ‘Toevoegen’ naast de kop ‘Waarden als’ en klikt u vervolgens op ‘Berekend veld’.

Om een ​​aangepast overzicht toe te voegen, klik op

Voer vanuit het nieuwe waardeveld een formule in die de gegevens in uw draaitabel het beste samenvat.

Als u een filter aan uw tabel wilt toevoegen, klikt u op ‘Toevoegen’ naast de kop ‘Filters’.

Klik

Wanneer u een filter aan uw tabel toevoegt, selecteert of deselecteert u de waarden die u in uw tabel wilt weergeven en klikt u vervolgens op “OK” om het filter toe te passen.

Kies hoe u de gegevens wilt filteren en klik vervolgens op

Dat is alles. Hoewel dit slechts een inleiding is tot het gebruik van draaitabellen, is er een schijnbaar eindeloze hoeveelheid mogelijkheden om deze functie te gebruiken waar niet veel mensen veel van weten.