Webhooks versus API: verschil

Er is tegenwoordig veel discussie over webhooks versus API’s. Beide hebben hun voor- en nadelen, maar welke is de beste optie voor uw bedrijf?

Laten we eens kijken naar de verschillen tussen webhooks en API’s om u te helpen beslissen welke u wanneer moet gebruiken.

In dit digitale tijdperk en het concept van een global village moet elk bedrijf zijn klanten snellere diensten leveren. Om deze doelen te bereiken, hebben we API en webhooks die ons leven gemakkelijker maken.

Het behandelt de communicatie tussen twee applicaties. In dit artikel gaan we dieper in op deze technologieën en hun beste gebruiksscenario’s. We zullen ook enkele van de ingebouwde API- en webhooks-serviceproviders zien.

Wat zijn webhooks?

Webhooks zijn een manier voor een webtoepassing om een ​​afzonderlijke toepassing te informeren over gebeurtenissen die plaatsvinden binnen de eerste toepassing. Wanneer een gebruiker zich bijvoorbeeld aanmeldt voor een nieuw account, kan de webtoepassing een webhookmelding verzenden naar een externe toepassing die de gebruikersregistratie afhandelt.

Webhooks zijn een soort melding waarmee u realtime updates kunt ontvangen over gebeurtenissen die plaatsvinden in uw webtoepassingen. Wanneer een evenement plaatsvindt, kan een webhook een bericht sturen naar een URL naar keuze om u op de hoogte te stellen van het evenement. Dit kan handig zijn voor het volgen van activiteiten in uw applicatie of voor het verzenden van gegevens naar andere applicaties of services.

Webhooks lijken erg op API, maar de nadruk van webhooks ligt op POST-meldingen. Het is de lichtgewicht versie van API. Soms wordt er naar verwezen als reverse API, maar dat is het eigenlijk niet. Het is een op gebeurtenissen gebaseerde eenrichtingscommunicatiemethode.

Webhooks zijn door de gebruiker gedefinieerde HTTP-callbacks die worden gebruikt om andere services op de hoogte te stellen van gebeurtenissen die plaatsvinden in uw toepassing. U kunt bijvoorbeeld een webhook gebruiken om een ​​e-mail te sturen telkens wanneer een nieuw product aan uw winkel wordt toegevoegd.

Webhooks kunnen een geweldige manier zijn om uw applicatie nauw geïntegreerd te houden met andere services. Wanneer er iets belangrijks gebeurt, kan uw webhook een melding naar de juiste service sturen, zodat deze de juiste actie kan ondernemen.

Hoe werken webhooks?

Een webhook is een eenvoudige maar krachtige tool waarmee u aangepaste integraties tussen uw applicaties kunt maken. Een webhook is een manier om een ​​externe applicatie op de hoogte te stellen dat er een gebeurtenis heeft plaatsgevonden in een andere applicatie. U kunt bijvoorbeeld een webhook maken die een chattoepassing van derden waarschuwt wanneer u een nieuw bericht ontvangt.

  Wat betekent "GG" en hoe gebruik je het?

Om een ​​webhook te maken, hoeft u alleen maar een webhook-URL op te geven voor de toepassing die u op de hoogte wilt stellen. De toepassing zal elke keer dat de gebeurtenis plaatsvindt een verzoek indienen bij de web-hook-URL. U kunt vervolgens de webhook gebruiken om elke gewenste actie te starten, zoals het verzenden van een e-mail of het bijwerken van een database.

Webhooks-architectuur

Web-hooks architectuur

Waarom worden webhooks reverse API genoemd?

Web-hooks worden soms aangeduid als reverse API vanwege de eenrichtingscommunicatie en de communicatie wordt geïnitieerd door een gebeurtenis die niet op verzoek van de gebruiker is. Wanneer bepaalde gebeurtenissen in een applicatie worden geactiveerd, stuurt deze een melding naar de verbonden applicatie.

Wat is een API?

API staat voor Application Programming Interface. API’s zorgen ervoor dat applicaties met elkaar kunnen communiceren. Een webtoepassing kan bijvoorbeeld een API gebruiken om gegevens uit een afzonderlijke toepassing te halen

Het is een set regels die software in staat stelt te communiceren met andere software. Dit is een cruciaal concept bij softwareontwikkeling, omdat het verschillende delen van een programma in staat stelt om samen te werken.

Een voorbeeld van een API is die waarmee software kan communiceren met het besturingssysteem op een computer. Met deze API kunnen verschillende softwareprogramma’s op de computer worden uitgevoerd en bronnen worden gedeeld.

De manier waarop de front-end met de backend communiceert, staat bekend als API. Het is tweerichtingscommunicatie en gebeurde op verzoek. Wanneer een gebruiker een vraag stelt via browsers, wordt het verzoek naar de server gestuurd en na interne verwerking stuurt de server het antwoord terug naar de gebruiker.

Web API is een set protocollen waarmee applicaties kunnen communiceren. Ze worden gebruikt om gegevens tussen applicaties uit te wisselen en om toegang te krijgen tot gegevens uit verschillende bronnen. API maakt gebruik van HTTP-protocollen, waarmee applicaties gegevens en functionaliteit kunnen delen.

Typen API-architectuur

Rest-API

Als je een student bent, heb je waarschijnlijk de term “rest API” vaak horen rondgooien, maar wat betekent het eigenlijk? Een rest-API is een manier om te communiceren met een webserver door verzoeken te verzenden in de vorm van URI’s (Uniform Resource Identifiers). Dit maakt het mogelijk om toegang te krijgen tot gegevens van een server zonder een traditionele webbrowser te gebruiken.

Om een ​​rest-API te gebruiken, moet u een clientbibliotheek gebruiken. Dit is een stukje software waarmee u eenvoudig verzoeken kunt verzenden en de antwoorden kunt ontleden. Clientbibliotheken zijn beschikbaar voor de meeste programmeertalen, dus u zou er een moeten kunnen vinden die aan uw behoeften voldoet.

  AirPods-batterij controleren op iPhone, Apple Watch en Mac

Graph-QL-API

GraphQL API is een krachtige technologie waarmee u aangepaste API’s kunt bouwen. Het is de afgelopen jaren enorm populair geworden, en terecht. Het is een geweldig alternatief voor REST API’s.

Graph-QL is een querytaal voor API’s en een runtime voor het vervullen van die query’s met uw bestaande gegevens. Graph-QL biedt ontwikkelaars een efficiëntere, krachtigere en flexibelere manier om toegang te krijgen tot gegevens in vergelijking met traditionele REST-API’s.

Wat is het verschil tussen webhooks en API?

Er zijn twee manieren waarop applicaties met elkaar kunnen communiceren: via een API of via webhooks. Beide hebben hun voor- en nadelen, dus het is belangrijk om het verschil tussen de twee te begrijpen voordat u beslist welke u wilt gebruiken.

API

Een API is een set regels die bepaalt hoe twee applicaties met elkaar kunnen communiceren. Het wordt meestal gebruikt wanneer twee applicaties gegevens moeten delen of wanneer een applicatie toegang moet hebben tot de functionaliteit van een andere applicatie.

Wanneer u een API gebruikt, doet u een verzoek aan een server om gegevens. De API communiceert vervolgens met de andere applicatie en reageert met de door u opgevraagde gegevens. Dit kan worden gebruikt om toegang te krijgen tot gegevens van andere apps of om gegevens naar andere apps te verzenden.

Webhooks

Een webhook is een manier voor een applicatie om realtime gegevens aan een andere applicatie te verstrekken. In tegenstelling tot een API, die een verzoek van de tweede applicatie vereist, verzendt een webhook automatisch gegevens wanneer er iets gebeurt in de eerste applicatie. Dit maakt webhooks ideaal voor toepassingen die gegevens in realtime moeten verstrekken, zoals chattoepassingen of gezamenlijke bewerkingstoepassingen.

Webhooks zijn een manier voor een app om andere apps van realtime informatie te voorzien. Wanneer er iets gebeurt in de app, wordt een webhook geactiveerd en stuurt een bericht naar de andere app. Hierdoor kan de andere app actie ondernemen op basis van de gebeurtenis die zich heeft voorgedaan. Webhooks hebben alleen betrekking op eenrichtingscommunicatie.

Wanneer moeten webhooks worden gebruikt?

Er zijn veel verschillende gelegenheden waarbij webhooks van pas kunnen komen. U wilt bijvoorbeeld weten wanneer iemand een nieuw product aan uw online winkel toevoegt. Of misschien wilt u automatisch gegevens uit de database van uw website naar een CRM-systeem sturen.

Een voorbeeld is dat ik persoonlijk web-hooks heb gebruikt in mijn portfoliowebsite. Ik heb Formspree-services gebruikt. Wanneer een nieuwe gebruiker contact met mij wil opnemen via contactformulieren, stuurt Formspree die gegevens naar mij op mijn geregistreerde e-mailadres. Het is een eenrichtingsgegevensstroom. Formspree stuurt u de gecontacteerde gegevens, maar u kunt niet antwoorden met een e-mail naar Formspree.

  Audio transcriberen in Microsoft Word

Wanneer moet een API worden gebruikt?

De beste tijd om een ​​WebAPI te gebruiken, is afhankelijk van de specifieke behoeften van uw toepassing. U kunt web-API gebruiken wanneer u de gegevens uit een database moet halen, gegevens aan de database moet toevoegen, gegevens moet verwijderen en bijwerken in de database. Het is een tweerichtingscommunicatie die op verzoek plaatsvindt. Het gebruikt HTTP-protocollen om de aanvraaggegevens te verwerken.

Webhooks-serviceproviders

Er zijn veel services die webhooks ondersteunen, waaronder Zapier, IFTTT, Formspree, Pusher, enz. Bij het maken van een webhook moet u de URL opgeven van de service die u wilt melden, samen met de gebeurtenis die u wilt activeren. Hieronder staan ​​er een paar die je kunt gebruiken.

#1. slappe

slappe is vooral bekend als een berichten-app, maar het biedt ook een webhooks-service. Stel je hebt ergens applicaties draaien en je wilt een bericht krijgen als er iets op je site gebeurt. Of, wanneer een nieuwe gebruiker zich registreert, als u een melding wilt, kunt u een slappe inkomende webhooks-melding configureren.

#2. Zapier

Zapier is een online automatiseringstool die u de mogelijkheid biedt om uw app en services te koppelen. Stel dat een nieuwe gebruiker zich registreert op een website, of een product koopt van een eCommerce-website, en u wilt een evenement activeren. Je kunt Zapeir’s ‘Trigger Event’-functie gebruiken om ze een e-mail of sms te sturen waarin ze worden geïnformeerd dat ze succesvol zijn geregistreerd of dat hun nieuwe bestelling is geplaatst met de details van het product,

#3. Formspree

Stel dat je een portfoliowebsite hebt gemaakt en de contactformulieren hebt, maar geen contactformulier wilt schrijven. Hier komt de rol van Formspree. Hiermee kunt u een ingebouwd formulier configureren dat de gegevens naar uw geregistreerde e-mailadres verzendt telkens wanneer het formulier een nieuwe indiening ontvangt. Het is vooral handig bij serverloze applicaties.

Conclusie

In dit artikel heb ik webhooks en API uitgelegd, wanneer ze moeten worden gebruikt en hun verschillen. Gebruik Webhooks voor eenrichtingscommunicatie of meldingen. Gebruik API’s voor 2-weg communicatie voor gegevensuitwisseling tussen apps.

gerelateerde berichten