Welke camera-instellingen moet ik gebruiken voor landschapsfoto’s?

Een van de vragen die ik het vaakst krijg over mijn landschappen is “Welke instellingen heb je gebruikt?” Beginnende fotografen hebben vaak het gevoel dat er een magische combinatie van diafragma, sluitertijd en ISO is die hun foto’s geweldig zal maken. Hoewel er veel meer bij komt kijken, maakt het begrijpen welke instellingen u moet gebruiken het gemakkelijker om foto’s te maken die bij uw visie passen. Laten we graven.

Welke uitrusting heb je nodig voor landschapsfoto’s

Landschapsfotografie is ontzettend toegankelijk. Het enige dat je nodig hebt, is een camera, een lens en een landschap voor je onderwerp. De meeste landschapsfotografen geven de voorkeur aan een groothoeklens, omdat je hiermee de schaal van de landschappen die je fotografeert beter kunt laten zien.

Het goede nieuws is dat de 18-55 mm kitlens die bij de meeste DSLR’s wordt geleverd, aan het brede uiteinde behoorlijk stevig in het bereik van brandpuntsafstanden zit die echt goed werken. Dit komt overeen met ongeveer 28 mm op een full frame camera. Als je echt van landschapsfotografie houdt, kun je investeren in een bredere lens, maar in ieder geval om mee te beginnen is elke standaardlens voldoende.

Dat gezegd hebbende, je kunt zelfs landschapsfoto’s maken met lange telelenzen. Ze zullen er anders uitzien, maar dat betekent niet dat het geen geweldige foto’s zijn.

  Hoe u Netflix kunt stoppen met het automatisch afspelen van de volgende aflevering

Als je landschappen fotografeert, werk je vaak bij weinig licht rond zonsopgang of zonsondergang met kleine diafragma’s. Dit betekent dat je, zoals we zo zullen zien, een langere sluitertijd kunt gebruiken dan uit de hand zonder wazige foto’s te krijgen. Je eerste aankoop als je aan landschapsfotografie begint, zou een goed, stabiel statief moeten zijn. Het opent een breed scala aan foto’s die u anders niet zou kunnen maken.

Er zijn tal van andere kleinere accessoires voor landschapsfotografie, zoals ontspanknopen op afstand en filters met neutrale dichtheid die je misschien wilt onderzoeken naarmate je beter wordt, maar je hebt ze zeker niet nodig als je begint.

Diafragma voor landschappen

Net als bij lenzen zijn er niet zoveel vaste regels als het gaat om camera-instellingen als bij sommige andere gebieden van fotografie, zoals portretten. Er zijn omstandigheden waarin vrijwel elk diafragma geschikt is. Over het algemeen probeer je bij landschapsfotografie echter de scherptediepte en scherpte te maximaliseren, en dit betekent dat je in een heel specifiek diafragmabereik moet werken.

Als je landschapsfoto’s maakt en een statief gebruikt, moet je meestal een diafragma van ongeveer f/16 gebruiken. In de meeste gevallen is er een goede balans tussen scherptediepte en scherpte. Bijna alles in een opname die je met f/16 maakt, is scherp.

  Een tv kopen om te gamen in 2020

Dit wil niet zeggen dat je alleen f/16 kunt gebruiken. Zowel f/11 als zelfs f/8 geven een diepe scherptediepte met groothoeklenzen, terwijl ze meer licht binnenlaten, zodat je een snellere sluitertijd kunt gebruiken. Dit is belangrijk als je je camera in de hand houdt of niet wilt dat dingen in het frame bewegen.

Sluitertijd voor landschappen

Bij landschapsfotografie bepaalt de sluitertijd hoe bewegende objecten eruitzien. Als u een statief gebruikt, kunt u uw sluitertijd veel langer maken dan u uit de hand zou kunnen gebruiken. Hiermee kunt u op creatieve wijze water, mensen en al het andere dat beweegt in een statisch landschap vervagen.

Als u geen statief gebruikt, wordt u beperkt door de wederzijdse regel: u moet een sluitertijd gebruiken die niet langzamer is dan 1/[the full frame equivalent focal length of your lens]. Als u bijvoorbeeld een 18 mm-lens gebruikt op een camera met crop-sensor, moet u een sluitertijd van ten minste 1/30e van een seconde gebruiken (18 x 1,5 crop-factor = 27; bekijk voor meer informatie onze gids voor sensorgrootte ).

Als je een statief gebruikt, is de enige beperking het licht. Op klaarlichte dag kun je geen superlange sluitertijden gebruiken zonder de filters met neutrale dichtheid die ik eerder noemde.

Mijn werkbereik voor landschappen wanneer ik een statief gebruik en geen creatieve lange belichtingen probeer te maken, ligt tussen ongeveer 1/10e van een seconde en 3 seconden. Bij f/16 en ISO 100 zijn dit de waarden die je normaal gesproken nodig hebt voor een goede belichting rond zonsopgang of zonsondergang.

  Zal de EU ervoor zorgen dat Apple van de bliksem op de iPhone afkomt?

ISO voor landschappen

ISO-selectie speelt zelden een rol bij landschapsfotografie, tenzij je geen statief hebt of ’s nachts fotografeert. Als je wel een statief hebt, kun je je camera het beste instellen op ISO 100 en langere sluitertijden gebruiken als je helderdere beelden nodig hebt.

Als je ’s nachts uit de hand fotografeert of anderszins een limiet hebt voor de sluitertijd, verhoog dan je ISO zo ver als nodig is. Onthoud dat dit digitale ruis zal toevoegen.

Landschapsfotografie is behoorlijk flexibel als het gaat om de camera-instellingen die je gebruikt. Een goede algemene richtlijn is echter om een ​​statief te gebruiken, een sluitertijd tussen 1/10e van een seconde en drie seconden, een diafragma tussen f/11 en f/16 en een ISO van 100. Dat zijn de instellingen die ik altijd in mijn hoofd hebben als ik mijn camera begin in te stellen.