Welke camera-instellingen moet ik gebruiken voor sportfoto’s?

Veel mensen kopen DSLR’s en andere camera’s omdat ze goede sportfoto’s willen maken; het is een van de gebieden waar uw smartphone het gewoon niet kan redden. Hier zijn de camera-instellingen die u over het algemeen de beste resultaten zullen geven.

De uitrusting die je nodig hebt voor sportfoto’s

De grootste uitdaging bij sportfotografie is de afstand: bij de meeste sporten sta je aan de zijlijn terwijl de actie tot op een paar honderd meter afstand plaatsvindt. Tenzij je het veld op en neer wilt sprinten, is een telezoomlens het beste hulpmiddel om goede foto’s te maken.

Voor crop-sensorcamera’s zou een lens met een brandpuntsafstand langer dan ongeveer 70 mm redelijk goed moeten werken voor de meeste sporten. Ik heb veel sportfoto’s gemaakt met een Canon 18-135mm. Raadpleeg voor specifieke lensaanbevelingen onze handleidingen voor de beste lenzen voor uw Canon- of Nikon-camera.

Nu dat gezegd hebbende, is het mogelijk om sportfoto’s te maken zonder een telelens; je moet gewoon veel bewuster zijn met je enscenering, en je zult meer foto’s missen.

  Hoe u het volume op uw Mac kunt aanpassen

Sluitertijd voor sportfoto’s

Voor sportfotografie is de sluitertijd normaal gesproken de belangrijkste instelling. Het is wat de actie zal bevriezen. Welke sluitertijd je gebruikt, hangt af van de sport die je fotografeert.

Sluitertijden sneller dan 1/1000ste van een seconde zullen vrijwel alles bevriezen, zelfs snel bewegende auto’s. Voor de meeste sporten hoef je echter niet zo snel te gaan.

Sluitertijden tussen 1/500ste van een seconde en 1/1000ste van een seconde zullen elk bewegend mens bevriezen, hoewel snel bewegende ballen, zoals tennis of honkballen, een beetje bewegingsonscherpte kunnen vertonen.

Sluitertijden tussen 1/100ste van een seconde en 1/500ste van een seconde zullen de meeste menselijke bewegingen bevriezen. Een snelle sprinter of iemand die met zijn armen of benen zwaait, zal waarschijnlijk wat bewegingsonscherpte hebben. Als u een lange lens gebruikt, bestaat ook het risico dat uw sluitertijd niet snel genoeg is om onscherpte door het trillen van de camera in uw handen te voorkomen.

Over het algemeen is het beter om een ​​kortere sluitertijd te gebruiken dan je denkt nodig te hebben als je actie probeert te bevriezen. Als ik bij daglicht fotografeer, probeer ik meestal een sluitertijd van minimaal 1/800ste van een seconde te gebruiken.

  Een tabel met figuren maken en bijwerken in Microsoft Word

De andere optie is om een ​​iets langere sluitertijd te gebruiken dan nodig is om je onderwerp te bevriezen. Een beetje bewegingsonscherpte aan de randen voegt een gevoel van snelheid en actie toe.

Diafragma voor sportfoto’s

Omdat sluitertijd zo belangrijk is voor sportfotografie, neemt het diafragma een beetje een achterbank in. U moet een diafragma gebruiken dat groot genoeg is om u de gewenste sluitertijd te geven.

Dit betekent vaak fotograferen met het maximale diafragma van uw lens: f/4 en f/5.6, twee gebruikelijke maximale diafragma’s van telelenzen, beide werken uitstekend voor sportfoto’s. Als je meer scherptediepte wilt, kun je zoiets als f/8 of f/11 gebruiken; je hoeft alleen maar op je sluitertijd te letten.

ISO voor sportfoto’s

Net als bij het diafragma wordt bij sportfoto’s je ISO-keuze bepaald door de sluitertijd die je wilt gebruiken. Ons algemene advies als het gaat om ISO is om de laagste instelling te gebruiken waar je mee weg kunt komen en hoewel dit nog steeds geldt, is het verhogen van de ISO vaak de enige optie die je nodig hebt om een ​​korte sluitertijd te krijgen. Het zou je niet moeten verbazen als je het naar 400, 800 of zelfs 1600 moet duwen om je sluitertijd sneller dan 1/1000ste van een seconde te houden.

  Wat betekent "OTOH" en hoe gebruikt u het?

Hoewel sluitertijd normaal gesproken de belangrijkste overweging is bij sportfotografie, geef ik er nog steeds de voorkeur aan om in de modus diafragmavoorkeuze te fotograferen – en ik raad je aan dat ook te doen. Zorg er wel voor dat je sluitertijd snel genoeg blijft en als deze begint te dalen, open dan het diafragma of verhoog de ISO.