Welke camera-instellingen moet ik gebruiken voor straat- en reisfotografie

Straatfotografie en reisfotografie zijn vergelijkbare genres: eigenlijk is straatfotografie gewoon reisfotografie in je woonplaats. Dat betekent dat ze dezelfde brede camera-instellingen gebruiken.

Over het algemeen wil je voor straat- en reisfotografie een relatief natuurlijk ogend beeld. De kijker zou bijna het gevoel moeten hebben dat hij de dingen zelf ziet. Laten we eens kijken hoe we dat kunnen bereiken.

Welke lens te gebruiken voor straat- en reisfotografie

Er zijn drie traditionele brandpuntsafstanden voor straat- en reisfotografie: 24 mm, 28 mm, 35 mm en 50 mm. Ze komen overeen met enkele van de meest voorkomende prime-lenzen die beschikbaar zijn.

Op 50 mm krijg je een perspectief dat nauw aansluit bij wat het menselijk oog ziet. Alles ziet er natuurlijk uit. 35 mm, 28 mm en 24 mm tonen allemaal een breder gezichtsveld, zodat u meer van de scène kunt opnemen zonder veel vervorming toe te voegen.

  E-mails controleren op toegankelijkheid in Outlook

Merk op dat dit de traditionele brandpuntsafstanden zijn op full frame bodies. Voor crop-sensorcamera’s komen ze ongeveer overeen met 16 mm, 18 mm, 24 mm en 35 mm. Als je wilt, kun je een prime gebruiken, maar 18 mm, 24 mm en 35 mm vallen allemaal mooi in het bereik van de standaard 18-55 mm kitlens die bij de meeste camera’s wordt geleverd. Handig, hè!

Diafragma voor straat- en reisfotografie

Arthur “Weegee” Fellig beroemde gezegde dat het geheim van goede straatfotografie was “f/8 en wees daar.” Het is een motto dat niet voor niets door fotojournalisten is opgepikt: fotograferen met f/8 met een 35 mm-lens geeft je foto’s een mooie brede scherptediepte. Dit betekent dat u alleen maar hoeft te zijn waar iets interessants gebeurt.

De suggestie van Weegee geldt vandaag nog steeds, hoewel je met autofocuscamera’s (hij moest een camera met handmatige scherpstelling gebruiken) niet zo streng zijn. Een diafragma tussen f/5.6 (op bredere lenzen) en f/11 (op een 50 mm-lens) geeft over het algemeen geweldige resultaten, wat er ook gebeurt.

  Wi-Fi-netwerken vergeten waarmee een Mac eerder was verbonden

Sluitertijd voor straat- en reisfotografie

Als ik straat- of reisfoto’s maak, gebruik ik meestal de diafragmavoorkeuzemodus. Zolang de sluitertijd boven ongeveer 1/100ste van een seconde blijft, zijn uw foto’s scherp en vertonen ze nu enige onscherpte door het trillen van de camera of bewegende onderwerpen.

In tegenstelling tot veel andere onderwerpen kunnen straat- en reisfoto’s echter profiteren van een beetje creatieve onscherpte. Dit betekent dat je soms een sluitertijd wilt gebruiken die lang genoeg is om een ​​beetje beweging te laten zien.

Als je wilt dat je onderwerpen bewegen, vind ik dat ergens rond de 1/15e of 1/30e goed werkt. Op zonnige dagen moet je waarschijnlijk je diafragma verkleinen om zo’n lange sluitertijd te krijgen.

ISO voor straat- en reisfotografie

Over het algemeen wil je voor straat- en reisfotografie dat je ISO 100 is (of wat de basis-ISO van je camera ook is). Dit is vrij eenvoudig te bereiken bij helder daglicht, maar in smalle steegjes, ’s avonds of zelfs ’s nachts moet je het verhogen om je sluitertijd hoog te houden. Omdat met name straatfoto’s er goed uitzien als de dingen een beetje ruw en rauw zijn, kun je deze veilig vergroten wanneer dat nodig is.

  Gratis download: GarageBand voor iPhone en iPad is essentieel

Straat- en reisfotografie zijn erg leuke manieren om je camera te gebruiken. Je hebt waarschijnlijk al de uitrusting, dus ga erop uit en schiet!