Welke monitor is het beste voor u?

Of je nu houdt van grafisch ontwerp, gamen of films kijken, je weet dat de resolutie van je monitor een van de eerste dingen is waar je op let als je op zoek bent naar een nieuw model.

Hetzelfde geldt ook voor tv’s en smart-tv’s, vooral als u uw eigen thuisbioscoop wilt hebben.

2K versus 4K

Tv’s zijn eenvoudiger te kiezen, aangezien je, afgezien van het budget, altijd voor degene gaat die het grootst is en met het helderste beeld, in welk geval 4K tegenwoordig de beste optie is. Als het echter gaat om het kiezen van een pc-monitor, zal de keuze tussen een 1080p-monitor, een 1440p-monitor of een 4K-monitor lastig zijn.

Degenen onder u die ervaring hebben met het gebruik van een high-end monitor, zijn waarschijnlijk van mening dat 1080p-monitoren korrelig en gedateerd lijken, dus in overeenstemming met de huidige normen zullen we kijken naar 1440p-monitoren (ook bekend als 2K) en 4K-monitoren. Helaas is dat niet zo eenvoudig als het klinkt, aangezien je niet zomaar gelijk voor de 4K keuzes kunt gaan zonder te weten dat er ook nadelen zijn.

Omdat een monitor zo’n beetje de toegangspoort is waarlangs je geniet van je media, gaming en werk, is het van groot belang dat je de juiste resolutie kiest.

Dat is precies waarom we hebben besloten om deze uitgebreide gids te schrijven over wat voor soort monitor je voor jezelf zou moeten kopen.

We zullen een beetje over elke resolutie bespreken, we zullen hun voor- en nadelen afwegen, en we hopen dat je erachter kunt komen welk type monitor het beste voor je is.

Kiezen tussen 2K versus 4K-monitoren: welke?

2K-monitor: wat betekent het precies?

2K-resolutie is een algemene term voor weergaveapparaten of inhoud met een horizontale resolutie van ongeveer 2.000 pixels, waarbij de Digital Cinema Initiatives de 2K-resolutie definiëren als 2048 × 1080.

  Hoe u de status van AppleCare op uw Apple-apparaten kunt controleren

Er zijn echter verschillende andere resoluties die nog steeds als 2K worden beschouwd:

DCI 2K (native resolutie)

DCI 2K (plat bijgesneden)

DCI 2K (CinemaScope bijgesneden)

Als het gaat om het gebruik van deze resolutie in pc-monitoren, is 1440p momenteel vrijwel op hetzelfde niveau als 1080p.

Omdat 1080p lange tijd de gouden standaard was, is het geen wonder dat veel gebruikers nog steeds niet zijn gemigreerd.

Natuurlijk betekent het migreren van een oudere monitor naar een nieuwere met hogere resoluties dat je ook een pc nodig hebt die de extra belasting aankan, vooral als je je inhoud echt in 1440p wilt zien.

Wat zijn de voordelen van 2K?

zijn populariteit

Zoals eerder vermeld, zijn 1440p-monitoren ongeveer net zo populair als 1080p-modellen, vooral omdat de resolutie al lang genoeg bestaat om ze op een veel goedkopere manier massaal te kunnen produceren.

Meer nog, dit betekent ook dat vrijwel elke monitorfabrikant ten minste een handvol 1440-modellen heeft, dus u zult op geen enkele manier worden beperkt als het gaat om modellen waaruit u kunt kiezen.

U hebt geen high-end pc’s nodig

Het weergeven van wat op uw monitor wordt weergegeven, is waarschijnlijk de grootste bron van bronnen voor elke pc, ongeacht of u het hebt over CPU, GPU of RAM.

Als dat het geval is, hebben 1440p-monitoren het voordeel dat ze toegankelijker zijn in termen van wat pc’s ze kunnen gebruiken.

Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over het kopen van nieuwe componenten die bij de monitor passen, aangezien de meeste GPU’s van vandaag deze resolutie kunnen aansturen.

Software-optimalisatie

Net zoals deze resolutie populair is geworden bij hardwarefabrikanten, kan hetzelfde gezegd worden over softwarefabrikanten.

Veel game-ontwikkelaars hebben bijvoorbeeld 1440p geïntroduceerd als een van de weergavestandaarden voor hun titels, dus je hoeft je geen zorgen te maken over uitgerekte afbeeldingen of zwarte delen van het scherm omdat de game 4:3 is op een ultrabrede monitor .

Wat zijn de nadelen van 2K?

Gebrek aan ondersteunde inhoud

Vreemd genoeg, hoewel vrijwel alle games die er zijn 2K ondersteunen, en zelfs YouTube deze resolutie ondersteunt, is er ergens anders een compleet gebrek aan ondersteunde inhoud.

  Hoe Star Wars-scrolltekst in PowerPoint te maken

4K-monitor: wat betekent het precies?

Net als bij 2k-resolutie is 4K-resolutie een algemene term voor weergaveapparaten of inhoud met een horizontale resolutie van ongeveer 4.000 pixels.

Afhankelijk van het type media dat u bekijkt, verschilt de exacte resolutie echter een beetje:

Televisie en consumentenmedia
3840 × 2160 (4K UHD)

Filmprojectie-industrie
4096 × 2160 (DCI 4K)

Hoewel ze erg populair zijn bij tv’s (het is gemakkelijker om een ​​4K-tv te hebben vanwege hun enorme formaat), zijn 4K-monitoren nog steeds moeilijker te vinden, vooral omdat veel fabrikanten 4K als visuele overkill beschouwen, vooral van dichtbij.

Dit betekent echter niet dat de 4K-resolutie niet langzaam maar zeker meer en meer aanhang krijgt, vooral bij gamers en cinefielen.

Wat zijn de voordelen van 4K?

de beelden

Het eerste en meest voor de hand liggende voordeel dat 4K boven 2K heeft, zit in de naam zelf, namelijk het feit dat we het hebben over tot 4 keer meer pixels, en zoals we allemaal weten, betekent meer pixels meer beeldhelderheid.

Het verschil is zelfs zo groot dat als het je op een gegeven moment lukt om 4K-beelden te samplen, alles onder 4K er gewoon wazig of korrelig uitziet.

Bovendien maken de extra details 4K-monitoren zeer wenselijk voor degenen die 4K-films hebben, of degenen die werken met HD-video- en beeldbewerkingstools zoals Adobe Photoshop of Premiere Pro.

Uitgebreide inhoudsondersteuning

Omdat de sprong van 1440p naar 4K veel groter is dan die van 1080p naar 1440p, hebben veel makers van inhoud zich gehaast om zoveel mogelijk 4K-inhoud te creëren en aan te bieden.

Dit is ook te wijten aan het feit dat nieuwe superieure resoluties, hoewel aanwezig, nog lang niet in de buurt komen van de mainstream populariteit.

Dit omvat multimedia- en streamingsites zoals YouTube, Netflix, Disney Plus, Hulu en anderen.

De game-industrie die het hele 4K-fenomeen stormenderhand heeft veroverd, is ook het vermelden waard, vooral degenen die hebben geprofiteerd van 4K en HDR.

Wat zijn de nadelen van 4K?

Ironisch genoeg zijn veel van de nadelen van 4K in feite het tegenovergestelde van 2K, zoals je hieronder kunt zien:

  De beste slaap-app van 2021 (inclusief slaap-tracker-apps)

Zeer resource-intensief

Aangezien een 4K-monitor betekent dat uw pc effectief 4 keer zoveel pixels op dezelfde frequentie moet weergeven, zal de belasting van uw pc aanzienlijk toenemen.

Dit betekent niet alleen dat je een krachtigere pc nodig hebt, maar ook het stroomverbruik neemt toe, dus zorg ervoor dat je voeding niet doorbrandt na een half uur gamen.

Gewoon proberen om dezelfde game op 4K met 60 FPS te spelen, vereist een krachtige gaming-pc, waarbij het grootste deel van de belasting wordt ondersteund door je GPU.

Daarover gesproken, slechts een handvol GPU’s kan 4K-games aan met 60 FPS, en we hebben het over de high-end die helemaal niet goedkoop zijn.

Nogal duur

Het verbeteren van uw pc is niet het enige dat veel van uw budget zal kosten, aangezien de 4K-monitoren zelf al behoorlijk duur zijn.

Meer nog, alleen de grootste monitorfabrikanten hebben 4K-modellen die echt goed zijn en geen andere specificaties opofferen, wat ook bijdraagt ​​​​aan de prijskaartjes.

CONCLUSIE

Zoals u kunt zien, is het enige echte verschil tussen het gebruik van een 2K-monitor en een 4K-monitor of uw budget het aankan en het type inhoud dat u wilt ervaren.

Als uw budget geen probleem is en u wilt genieten van films en games met de best mogelijke beelden, dan is een 4K-monitor verreweg de beste keuze.

Als je echter een krap budget hebt en de prestaties niet wilt opofferen, vooral bij gaming, dan is een 1440p-monitor wat je nodig hebt.

Dit concludeert ons artikel over 2K versus 4K-monitoren en welke het beste zijn onder welke omstandigheden.

Wat is uw mening over elke resolutie?

Laat ons weten wat je ervan vindt door een bericht achter te laten in de comments hieronder.