Welke processen kunt u veilig afsluiten in Activity Monitor op een Mac?

De Activity Monitor van MacOS geeft je een lijst van alle apps die je gebruikt, wat handig is voor het afsluiten van CPU-hongerige processen. Maar het brengt ook een heleboel systeemprocessen met zich mee, waarvan sommige misschien niet veilig zijn om te stoppen. Hier leest u hoe u het verschil kunt zien.

Wie zijn al deze gebruikers?

Eerst moet je kijken naar wie de eigenaar is van het proces. Processen in macOS (en elk ander Unix-achtig besturingssysteem, inclusief Linux) hebben eigenaren, die elk proces koppelen aan het gebruikersaccount waarmee het proces is gestart. En hoewel u uw gebruikersaccount zult herkennen, zijn er veel andere gebruikers op uw computer, waarvan de meeste door het systeem worden beheerd.

Je kunt hier zien, op een standaardinstallatie van macOS, er zijn meer dan 250 gebruikers die door het systeem worden beheerd, waarvan de meeste beginnen met een onderstrepingsteken:

Macs hebben zoveel gebruikersaccounts vanwege de manier waarop machtigingen werken in macOS, en elke gebruiker heeft specifieke machtigingen. _dock zou bijvoorbeeld toestemming hebben om toegang te krijgen tot bestanden die verband houden met het dock en niet veel anders. Dit houdt uw systeem veiliger door systeemprocessen op laag niveau in hun eigen containers te houden.

  Spreadsheets voor uitgaven en inkomsten maken in Microsoft Excel

Belangrijk: aangezien de meeste hiervan puur systeemprocessen zijn, is het het beste om nooit een proces af te sluiten waarvan de eigenaar begint met een onderstrepingsteken.

Het is waarschijnlijk veilig om alle processen onder uw gebruikersnaam te sluiten, aangezien de meeste automatisch opnieuw worden gestart als ze nodig zijn. U moet echter niet te gek doen om alles te sluiten om te besparen op systeemprestaties, aangezien de overgrote meerderheid van de processen die op uw computer worden uitgevoerd, inactief zijn. Het is veel beter om ze daar te laten voor wanneer ze nodig zijn, in plaats van extra middelen uit te geven om ze opnieuw te openen.

Processen met een pictogram naast hun naam duiden apps aan, die meestal veilig kunnen worden gesloten. U kunt sorteren op “% CPU” om te zien welke apps de meeste bronnen in beslag nemen:

Sommige hiervan, zoals Google Chrome, hebben hulpprocessen die worden gebruikt om de prestaties te verbeteren. U wilt apps zoals Chrome afsluiten vanuit het Force Quit-menu (Option-Command-Escape) in plaats van vanuit Activity Monitor.

Een ding om op te merken is dat als de app een van de twee onderstaande pictogrammen heeft, je voorzichtiger moet zijn bij het sluiten:

  Netflix repareren "U lijkt een deblokkering of proxy te gebruiken." 2023 (juni)

De pictogrammen om op te letten zijn een wit vel met een potlood, penseel en liniaal in de vorm van een “A” of een schild.

De eerste is het standaardpictogram voor een app zonder app, wat kan betekenen dat het een achtergrondproces is waarvoor geen gebruikerspictogram nodig is. Dit laatste is een pictogram dat specifiek is voor Apple-processen op gebruikersniveau, zoals Siri, Finder en het Dock.

Wat is “wortel”?

De volgende stap is root, het gebruikersaccount met de meeste systeemrechten. Dit is een vreemdere, omdat de meeste van de root-accounts systeemprocessen verwerken, maar een paar dingen die je start, zullen als root worden gestart, met name dingen die toegang moeten hebben tot systeembronnen op laag niveau. Deze zijn moeilijker te herkennen, omdat u moet weten waarnaar u op zoek bent:

Hier is een voorbeeld: ckb-next is een stuurprogramma van een derde partij voor mijn Corsair USB-muis, dus ik weet dat ckb-next-daemon, dat als root draait, een hulpproces is voor die app. Als ik het zou sluiten, zou mijn muis niet meer werken. Als je iets ziet dat je herkent als root, is het over het algemeen misschien veilig om het te sluiten, maar de meeste processen in deze categorie zijn systeemdingen die je niet mag aanraken.

  Een afbeelding verscherpen in Photoshop

Filters gebruiken

Onder het menu Beeld in de bovenste menubalk kunt u wijzigen welke processen worden weergegeven. U kunt ervoor kiezen om alleen processen met vensters te bekijken, die dezelfde lijst tonen als het Force Quit-menu. U kunt ook processen zien die door u zijn gestart, door het systeem, en processen die actief zijn of inactief zijn geworden.

Het handige van deze filterweergaven is dat u daarbovenop kunt sorteren op “% CPU”. U kunt bijvoorbeeld de langstlopende systeemprocessen bekijken door “Systeemprocessen” als filter en “CPU-tijd” als sortering te kiezen.

Wat je ook kiest om te stoppen, je kunt je Mac niet echt schaden door dit te doen, want welke schade je ook aanricht, kan worden verholpen met een simpele herstart. De beste manier om de proceslijst op te schonen, is door uw computer opnieuw op te starten, waardoor een aantal onnodige dingen worden gewist. Zoek naar apps die meteen beginnen te werken als je inlogt en verwijder de apps die je niet nodig hebt.