Welke te kiezen in 2022?

Laten we Docker en Kubernetes vergelijken om te zien waar deze twee tegenover elkaar staan.

We zullen ook praten over enkele van de alternatieven voor de andere orkestratietools dan Kubernetes. We zullen de vergelijking tussen Docker Swarm en Kubernetes verder uitdiepen.

Wat is Docker?

Het lijkt misschien met een onrijp oog dat het ontwikkelen van een app draait om het schrijven van een sterke code. Maar de echte uitdaging ligt in het omgaan met meerdere talen, het werken aan verschillende frameworks en het beheren van verstoorde interfaces tussen de tools. De Docker komt hier te hulp!

Het is een manier die de gebruikers helpt om grip te krijgen op de applicatie tijdens de ontwikkeling en de runtime. Het verzacht de problemen die zich tijdens deze fasen voordoen. Het helpt ook om een ​​goede grip te krijgen op hoe de applicatie moet worden blootgesteld aan het netwerk, beheert het gebruik van opslag en geheugen en behandelt ook de toegangsrechten buiten de applicatie.

Samenvattend is het een manier om een ​​consistente omgeving te bieden op elke OS-compatibele host (Linux of Windows).

Docker-functies

 • Eenvoudige en snelle configuratie – Codes kunnen in minder tijd en met minimale inspanningen worden geïmplementeerd
 • Verhoogt de productiviteit – Het vermindert de middelen en is ook nuttig bij de snelle implementatie van applicaties.
 • Applicatie-isolatie – Dockers gebruiken de containers om de applicaties uit te voeren. Deze containers bieden isolatie voor deze toepassingen.
 • Veiligheidsmanagement

Veel applicaties draaien op Docker.

Wat is een Kubernetes (of K8s)?

Kubernetes is een tool voor containerbeheer die de implementatie automatiseert.

Het is een open-source draagbaar platform ontworpen door Google en nu beheerd door een cloud-native computing-stichting. Het helpt bij het bijwerken van de applicaties op een eenvoudigere en snellere manier zonder enige downtime. Het behandelt het werk van het plannen van containers op het cluster en beheert ook de werkbelasting.

Kubernetes heeft nog twee namen – “k8s” en “Kube”.

Dit orkestratieplatform automatiseert veel handmatige processen, zoals implementatie, beheer en schaling van de applicaties in de container.

Kubernetes-functies

 • Automatiseert handmatige processen – Beschrijf gewoon de gewenste status met Kubernetes en het zal de bestaande wijziging in de gewenste veranderen.
 • Load balancing – Kubernetes is goed in load balancing voor het geval er meer verkeer naar de container gaat. Het verdeelt het netwerkverkeer en houdt de implementatie stabiel.
 • Zelfgenezing – Dit is een van de beste eigenschappen van Kube. Het herstart de mislukte containers, vervangt ze en doodt ook degene die niet reageert op het door de gebruiker gedefinieerde patroon.
 • Opslagorkestratie – Gebruikers kunnen automatisch een opslagsysteem naar eigen keuze koppelen met Kubernetes.
  Hoe u het volume op uw Mac kunt aanpassen

Docker versus Kubernetes

Docker en Kubernetes zijn verschillende technologieën.

Het is dus enigszins oneerlijk om deze twee te vergelijken of te vragen welke prioriteit moet krijgen. Deze twee zijn geen directe rivalen. Ze zijn echter verwant! Docker is een containerplatform, terwijl Kubernetes een containerorchestrator is voor containerisatieplatforms zoals Docker.

Laten we dit in detail begrijpen met de onderstaande afbeelding.

Dit illustreert dat Docker en Kubernetes hand in hand gaan en parallel werken.

Docker wordt gebruikt om uw toepassing in containers te isoleren, terwijl Kubernetes een containerplanner/orkestratietool is en wordt gebruikt om uw toepassing te implementeren en te schalen door meerdere containers te beheren die op meerdere hostmachines zijn geïmplementeerd.

Laten we eens kijken naar enkele overeenkomsten tussen Docker en Kubernetes.

 • Beiden voelen zich aangetrokken tot een op microservices gebaseerde architectuur.
 • Ze zijn grotendeels geschreven in Go, waardoor ze als lichtgewicht binaire bestanden kunnen worden verzonden.
 • Beide gebruiken YAML-bestanden en deze bestanden zijn gemakkelijk door mensen leesbaar.

Voorkeur voor Docker en Kubernetes

Als we een applicatie vanuit een theoretisch perspectief bekijken, ziet het er allemaal soepel en probleemloos uit. De echte uitdagingen zijn pas zichtbaar na de praktische implementatie. Punten waarmee rekening moet worden gehouden voor een succesvol resultaat van een aanvraag, zijn hier vermeld:

 • Of deze technologie economisch is?
 • Zorgt het voor groei in het bedrijfsleven?
 • Helpt het om de downtime te verminderen?
 • Zal het nuttig zijn bij het besparen van de middelen?
 • Zal het onbedoelde menselijke fouten voorkomen?
 • Zal het de rekenkracht vergroten?

Dan moeten we uit Docker of Kubernetes kiezen, afhankelijk van het gebruik.

Wanneer kies je voor Docker?

Als uw gebruiksscenario gebruikmaakt van op microservices gebaseerde architectuur, moet u voor elke microservice Docker-containers gebruiken. De beste use-case van het containerisatieplatform als Docker is voor microservice-architectuur.

Wanneer kiezen voor Kubernetes?

Kubernetes is een zeer snel evoluerende technologie vanwege de functie van het open-sourceplatform. Elke organisatie biedt zijn plug-ins aan in termen van verschillende services, zoals netwerken. Het gebruik van die plug-ins, vooral in de productieomgeving, kan een hoog risico voor de beveiliging opleveren.

Dus om het beveiligingsaspect te beschermen, wordt voorgesteld om een ​​solide cloudgebaseerde gehoste oplossing te gebruiken.

Als je geen diepgaande kennis van het systeem hebt, kunnen dingen gemakkelijk kapot gaan. Maak dus verstandig uw keuze.

Docker versus Kubernetes op basis van use-case

Welke is goed in wat?

Docker: Docker is het beste wanneer een gebruiker een complexe toepassing heeft waarvoor een pakket en configuratie in een draagbare container moet worden verpakt.
Kubernetes: Kubernetes is goed als je ervoor moet zorgen dat je applicatie werkt zoals het hoort. In het geval dat een container niet reageert of mislukt, moet deze zichzelf herstellen en dus een nieuwe container starten.
Wanneer wat gebruiken?

  Hoe u de snelheid van uw internetnetwerk kunt controleren op Ubuntu

Docker: het kan voor elk van deze gevallen worden gebruikt:

 • Als een toepassing geschikt is voor containers
 • Als de applicatie niet of nauwelijks een grafische interface vereist en als de applicatie consistent moet worden geïmplementeerd.

Kubernetes: het kan worden gebruikt voor het onderstaande geval:

 • Wanneer een organisatie zich niet bindt aan één cloudprovider, dan is het gebruik van Kube de slimste keuze. De reden is dat het op elk systeem hetzelfde werkt. Daarom wordt het een vendor-agnost genoemd.

Omdat het glashelder is dat beide technologieën hand in hand gaan en elkaar opvolgen. Waarom denken mensen dan dat er een mogelijke concurrentie is tussen Docker en Kubernetes? De reden hierachter is Docker Swarm. Docker swarm is ook een van de containerorkestratietools van Docker Inc, en daarom vergelijkt de industrie Docker met Kubernetes.

Kubernetes-alternatieven?

Hieronder staan ​​enkele van de orkestratietools die kunnen worden bewezen als goede alternatieven voor Kubernetes.

 • Docker Zwerm
 • Shift openen
 • Mesos
 • rancher
 • Amazon ECS
 • Apache Marathon
 • Nomade
 • Kontena
 • Minikube

Na Kubernetes en OpenShift is Docker Swarm populairder in de industrie. Laten we Docker Swarm bespreken en analyseren hoe het anders is en waar het staat tegenover Kubernetes.

Wat is Docker Swarm?

Dit is een interne tool voor containerorkestratie die door Docker is ontwikkeld om mee te spelen met containers die in de Docker-omgeving draaien. Het wordt gebruikt voor clustering en planning. Het maakt meerdere beheercontainers mogelijk die op meerdere hostmachines worden geïmplementeerd. Het maakt gebruik van de standaard Docker-API en netwerken, waardoor het gemakkelijk in elke docker-omgeving kan worden opgenomen.

Werkingsprincipe van Docker Swarm

 • Achterwaartse compatibiliteit
 • Standaard beveiligd met certificaten
 • Veerkrachtige en single-point-of-failure-architectuur
 • Eenvoudig maar dynamisch met een “gewoon werkt” gebruikerservaring

Kubernetes versus Docker Swarm

Beide orkestratietools bieden veel van dezelfde functionaliteiten. Het enige verschil ligt in hun fundamentele manier waarop de twee worden geopereerd. De onderstaande tabel geeft een beter beeld van de vergelijking.

Kubernetes
Docker Zwerm
Implementatie: applicaties kunnen worden geïmplementeerd met een combinatie van implementaties, pods en services/microservices.
Implementatie: applicaties kunnen worden geïmplementeerd als services/microservices in een Swarm-cluster. Een YAML-bestand kan worden gebruikt om een ​​multi-container aan te geven. Daarnaast kan Docker Compose de app inzetten.
Installatie: het is handmatig in Kube. Het vereist een goede planning om de Kube in gebruik te nemen. De instructies voor installatie kunnen verschillen van besturingssysteem tot besturingssysteem en van provider tot provider.
Installatie: Installatie is nog eenvoudiger in Docker Swarm in vergelijking met Kubernetes. Met Docker is slechts één set tools nodig om te leren bouwen op omgeving en configuratie.
Werken: Kennis van CLI (Command Line Interface) is nodig om Kubernetes boven Docker uit te voeren. Om binnen een structuur te navigeren, moet men kennis hebben van Docker CLI. Dan de kennis van de gemeenschappelijke taalinfrastructuur die voor die programma’s moet worden uitgevoerd.
Werken: Zoals eerder vermeld, is Docker Swarm een ​​tool van Docker. Dus voor het navigeren binnen een structuur wordt dezelfde gemeenschappelijke taal gebruikt. Dit verhoogt de snelheid van deze tool en zorgt voor variabiliteit. Daarom krijgt Docker een aanzienlijk voordeel op het gebied van bruikbaarheid.
Logging: wanneer de services binnen het cluster worden geïmplementeerd, bijvoorbeeld Elasticsearch/Kibana(ELK), ondersteunt Kubernetes meerdere versies van monitoring en logging.
Logging: In het geval van Docker Swarm wordt alleen monitoring ondersteund, en dat is met de applicaties van derden. Het wordt dus aangeraden om Docker voor controledoeleinden te gebruiken met: Reimann.
Schalen: voor gedistribueerde systemen is Kube een alles-in-één framework. Het is een complex systeem. Het biedt sterke garanties over de clusterstatus en een uniforme set API’s. Dit vertraagt ​​op zijn beurt de implementatie van de container en het schalen.
Schalen: in tegenstelling tot Kubernetes is de snelheid van Docker Swarm om de containers in te zetten veel sneller. Als gevolg hiervan kan on-demand schalen snelle reactietijden opleveren.
Netwerken: voor Kube is het netwerk plat. Hiermee kunnen alle pods met elkaar communiceren. In Kubernetes zijn twee CIDR’s vereist in een model: de ene is om een ​​IP-adres te krijgen en de andere is voor services.
Netwerken: In Docker Swarm is er een optie voor gebruikers om containerdataverkeer te versleutelen tijdens het zelf creëren van een overlay-netwerk.

  Chat in Zoom uitschakelen

Conclusie

We hebben Docker en Kubernetes in detail besproken en ontdekten dat het niet Docker is, maar de Docker Swarm die een concurrent is van Kubernetes. We hebben ook ingekapseld dat Kubernetes domineert over Docker Swarm en de overhand heeft. Als je geïnteresseerd bent om diepgaand te leren, dan zou ik dit aanraden Docker Mastery-cursus.

Met plezier het artikel gelezen? Wat dacht je van delen met de wereld?

gerelateerde berichten