Welke van de twee past bij jou?

FastAPI en Flask zijn Python-frameworks die je tegenkomt bij het maken van webapplicaties.

Python is een van de meest populaire programmeertalen, omdat je het kunt gebruiken voor backend-ontwikkeling, datawetenschap en app-ontwikkeling.

Ontwikkelaars houden van Python omdat ze verschillende programmeerstijlen, zoals functioneel, objectgeoriënteerd en reflectief, kunnen gebruiken voor verschillende web-/softwaretoepassingen.

Een webframework is een verzameling functies, modules, bibliotheken en klassen waarmee ontwikkelaars applicaties kunnen maken zonder veel na te denken over thread- en protocolbeheer. Django en Ruby on Rails zijn voorbeelden van frameworks.

Aan de andere kant is een micro-framework een klein framework dat alleen essentiële diensten levert.

FastAPI is geclassificeerd als een framework, terwijl Flask onder microframeworks valt. Ruby Sinatra is een ander voorbeeld van microframeworks.

Als ontwikkelaar bent u misschien al meerdere frameworks en microwebframeworks tegengekomen, en beslissen welke het beste bij uw behoeften past, is misschien niet zo eenvoudig. Laten we in detail uitleggen hoe FastAPI- en Flask-frameworks werken:

Wat is FastAPI?

FastAPI is een Python-webframework voor het maken van Rest API’s en snelle webapplicaties. Het webframework is uitgebracht in 2018 en wordt ondersteund door Python 3.6 en nieuwere versies.

FastAPI doet zijn naam eer aan omdat het snel is en de hoge prestaties vergelijkbaar zijn met die van GO en NodeJS. Topbedrijven zoals Uber en Netflix gebruiken het FastAPI-framework al voor hun apps.

Belangrijkste kenmerken van FastAPI

  • Injectie van afhankelijkheid. FastAPI heeft een ingebouwde afhankelijkheidsinjectie die ervoor zorgt dat klassen niet direct van elkaar afhankelijk zijn. Deze functie maakt het gemakkelijk om codewijzigingen door te voeren en de codemodulariteit neemt toe, waardoor het eenvoudig te schalen is.
  • gelijktijdigheid. FastAPI maakt out-of-the-box concurrency mogelijk, wat betekent dat u asynchroon/wachtend beheer of het creëren van gebeurtenislussen vermijdt.
  • Ingebouwde validatie. U hoeft niet langer te valideren met behulp van externe tools, aangezien FastAPI een ingebouwde validatiemogelijkheid heeft. Dit webframework detecteert ongeldige gegevenstypen en retourneert de fouten in JSON-indeling. Gegevensvalidatie wordt uitgevoerd op de Pydantic-bibliotheek, waardoor fouten tijdens het schrijven van code aanzienlijk worden verminderd.
  Hoe u Safari altijd start in de privénavigatiemodus op een Mac

Voordelen van FastAPI 👍

  • Snel. FastAPI is een van de snelste Python-frameworks. U kunt FastAPI ook gebruiken om API’s te maken, zelfs met beperkte programmeerkennis.
  • Ingebouwde monitoringtools. FastAPI wordt geleverd met ingebouwde monitoringtools die waarschuwingen kunnen geven wanneer u bepaalde drempels bereikt.
  • Makkelijk aan te passen. FastAPI maakt gebruik van een op toolkits gebaseerde benadering, zodat u niet alles vanaf nul hoeft te creëren. Je kunt dus verschillende boilerplates gebruiken om krachtige API’s te maken.

Nadelen van FastAPI 👎

  • Geen ingebouwd beveiligingssysteem. FastAPI heeft geen ingebouwd beveiligingssysteem, maar gebruikt de fastapi.security-module.
  • Nog nieuw. FastAPI is nog in ontwikkeling en er zijn veel dingen die verbeterd kunnen worden. Zelfs als de community groeit, is het nog steeds niet vergelijkbaar met andere Python-frameworks.

Wat is Flask?

Flask is een lichtgewicht, open-source Python-microframework met een eenvoudige en uitbreidbare kern. Flask heeft geen specifieke bibliotheken of tools nodig om te werken. Dit microframework biedt de noodzakelijke componenten voor webontwikkeling, zoals het afhandelen en routeren van verzoeken.

Dit framework is uitgebracht in 2010 en is gebaseerd op Werkzeug en Jinja2. Flask ondersteunt REST-toepassingen met behulp van extensies zoals Flask-RESTful, Flask-RESTPlus en Flask-Classful. U kunt Flask gebruiken om bots voor sociale media, statische sites en e-commerceplatforms te maken. Enkele opmerkelijke bedrijven die Flask in hun applicaties gebruiken, zijn Netflix, Lyft en Zillow.

Belangrijkste kenmerken van Flask

  • Ingebouwde server en een snelle debugger. U kunt de productieomgeving simuleren via de ingebouwde server in Flask. U hoeft uw app dus niet in productie te zetten om te debuggen.
  • Maakt gebruik van Jinja2-sjablonen. Jinja2 is een expressieve, snelle en uitbreidbare template-engine. De sjablonen hebben speciale tijdelijke aanduidingen waarmee ontwikkelaars code kunnen schrijven die lijkt op de Python-syntaxis.
  • Licht webframework. Flask is lichtgewicht maar een zeer schaalbaar webframework. U kunt ook onderweg nieuwe functies toevoegen, wat tijd bespaart.
  • Geïntegreerde ondersteuning voor het testen van eenheden. Eenheidstest is beschikbaar op Flask. Zo kunt u verschillende scenario’s simuleren en uw app eenvoudig testen.
  • Geweldige gemeenschap. Flask bestaat al sinds 2010 en is zeer gedocumenteerd en staat bekend om zijn geweldige community.

Voordelen van kolf 👍

  • Flexibel. Als ontwikkelaar geeft Flask u controle over hoe u wilt dat uw app zich gedraagt ​​en eruitziet.
  • Schaalbaar. Als u een grote applicatie wilt maken, hoeft u zich geen zorgen te maken, want met Flask kunt u dat met minimale inspanning doen.
  • Heeft veel bibliotheken van derden. U kunt zoveel meer doen met behulp van bibliotheken van derden die compatibel zijn met kolf.
  8 Beste VPS-hostingoplossingen met een gratis proefperiode in 2022

Nadelen van Flask 👎

  • Complex kader. Het is misschien moeilijk te begrijpen hoe Flask werkt, en je hebt wat programmeerachtergrond nodig om het te gebruiken.
  • Langzaam. In vergelijking met FastAPI is Flask op de een of andere manier langzamer.

Snelle API versus. Kolf: een vergelijking van de functies

Gegevensvalidatie

FastAPI wordt geleverd met de Pydantic-bibliotheek voor gegevensvalidatie, waardoor het gemakkelijker wordt om gegevens te valideren. De ontwikkelaar kan zo validatie en extra informatie declareren over de parameters die hij heeft bij het gebruik van FastAPI.

Flask, aan de andere kant, mist validatie. Als het programma bijvoorbeeld een geheel getal nodig heeft als invoer, maar u geeft een string op, zal het programma zeker crashen. De ontwikkelaar moet zorgen voor validatie bij het werken met Flask. U kunt nog steeds Flask-Marshmallow-extensies of Flask-Inputs in de communitybibliotheek gebruiken voor gegevensvalidatie in Flask. Dergelijke bibliotheken worden echter los van het hoofdframework ontwikkeld en kunnen compatibiliteitsproblemen met zich meebrengen.

Documentatie Ondersteuning

Documentatie is erg belangrijk omdat het andere gebruikers begeleidt bij het gebruik van uw API. Documentatie wordt gegenereerd terwijl u uw API bouwt met behulp van FastAPI. Het webframework produceert ook een schone gebruikersinterface (UI) en u kunt zelfs de API testen, zelfs als u de front-endcode nog niet heeft geschreven.

U kunt eenvoudig toegang krijgen tot de geautomatiseerde documenten nadat u de eindpunten hebt bereikt met /docs of /redoc en Swagger UI terwijl u FastAPI gebruikt. De documenten zullen ook alle eindpunten van uw API vermelden.

Kolf mist automatische documentatie. Hoewel het documentatieondersteuning heeft, kunt u het alleen handmatig schrijven.

WSGI en ASGI

Flask maakt gebruik van Web Server Gateway Interface (WSGI), een Python-standaard die is gemaakt om servers en webapplicaties met elkaar te laten communiceren. WSGI kan enigszins uitdagend zijn voor beginners, maar op de een of andere manier gemakkelijker te kraken voor ontwikkelaars die van Ruby of PHP komen.

De makers van FastAPI introduceerden Asynchronous Server Gateway Interface (ASGI). Met ASGI kunt u gebeurtenisgestuurde, asynchrone webapplicaties maken. ASGI is een standaardinterface tussen asynchrone Python-webservers, applicaties en frameworks.

U kunt apps van WSGI-frameworks zoals Flask bovenop een FastAPI-app koppelen. Met een dergelijke omgeving kunt u een FastAPI-app in de hoofdmap hebben en Flask (WSGI) aanvragen op verschillende paden laten afhandelen.

Foutmeldingen weergeven

FastAPI geeft berichten weer in JSON-indeling. Aan de andere kant geeft het Flask-framework foutmeldingen weer met behulp van HTML-pagina’s.

Flask is opgericht in 2010 en heeft in de loop der jaren een sterke gemeenschap aangetrokken. FastAPI is gemaakt in 2018 en de community is niet zo groot. Een flinke community is handig als je vastloopt tijdens het coderen, want je kunt altijd vragen stellen. Een grote community zal waarschijnlijk ook veel bijdragen aan het creëren van nieuwe functies die in het framework kunnen worden gebruikt.

  Ultieme Google Spreadsheets FAQ Cheat Sheet om te bookmarken voor later

FlaskFastAPIData ValidationGeen validatieIngebouwde validatieCommunityHeeft een sterke communityHeeft een kleine communityFoutberichtweergaveWeergegeven in HTML-pagina’sWeergegeven in JSON-indelingDocumentatieondersteuningHandmatigAutomatischAsynchrone taakondersteuningNeeJaPerformanceBeperkt in WCGI Gebruikt ASGIFastAPI vs. Flask

Wanneer FastAPI gebruiken in plaats van Flask en vice versa

FastAPI en Flask zijn beide geweldige frameworks, maar geschikt voor verschillende use-cases. Hoewel Flask een microframework is, is het vermeldenswaard dat FastAPI erop is gebouwd.

Flask is een micro-framework, terwijl FastAPI een full-stack framework is met alle tools die je nodig hebt om een ​​API te maken.

FastAPI is geschikt bij het maken van API’s. FastAPI heeft verschillende opties om snel backend-servers te maken, zelfs als u een beginner bent in coderen. Als snelheid en prestaties belangrijk voor je zijn, is FastAPI perfect. Het is ook een geweldige keuze als u een CDN wilt maken en verwacht dat er veel verkeer zal zijn.

Aan de andere kant heeft Flask verschillende tools en is het ideaal wanneer u nieuwe ideeën en toepassingen wilt prototypen. Het is ook een goede keuze als je een microservice wilt maken met een paar endpoints. Flask is ook handig als je een kleine applicatie wilt maken die waarschijnlijk zal groeien/uitbreiden op manieren die je misschien nog niet had bedacht.

Wanneer FastAPI gebruiken?

  • Maak web-API’s
  • Maak API’s met minder bugs en fouten

Wanneer Flask gebruiken?

  • Maak prototypen
  • Webapplicaties maken

Afsluiten

De keuze om FastAPI of Flask te gebruiken voor uw Python-app hangt af van uw behoeften en voorkeuren. Als u een krachtige web-API wilt maken, dan is FastAPI een geweldige keuze. Aan de andere kant, als je snel een prototype of een microservice wilt maken, is het aan te raden om de Flask-weg te gaan.