WHEA Onherstelbare fout op Windows 10 (OPGELOST)

Berichten op een blauw scherm kunnen worden veroorzaakt door allerlei computerproblemen, van software tot hardware. Wat ze gemeen hebben, is dat ze uw machine onbruikbaar maken.

Wanneer pc-gebruikers een BSOD-foutmelding tegenkomen, springen ze naar het ultieme scenario: Windows-fabrieksreset. Maar het is behoorlijk drastisch en soms onnodig, omdat je andere, eenvoudigere middelen kunt gebruiken om problemen op te lossen.

Wat is een WHEA ONCORRECTEERBARE FOUT?

WHEA UNCORRECTABLE ERROR is een fout met een blauw scherm die wordt veroorzaakt door een hardwareprobleem. Het sluit uw computer automatisch af om gegevensverlies te voorkomen. U kunt echter de stopcode WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR repareren, ongeacht of deze zich voordeed op Windows 10, 8.1, 8, 7, Vista of XP.

Het Blue Screen of Death-bericht gaat soms vergezeld van de 0xc0000124-code. Aangezien het wijst op een onderliggend probleem met uw hardware, moet u controleren op HDD- of SDD-corruptie, problemen met uw RAM en CPU, beschadigde systeembestanden, overklokken en andere aspecten.

Hoe WHEA ONCORRECTEERBARE FOUT op te lossen?

Het is verstandig om een ​​volledige back-up op uw computer te maken om belangrijke bestanden op te slaan. Als dat echter niet mogelijk is, moet u op zijn minst een systeemherstelpunt maken waarmee u wijzigingen later kunt terugdraaien als dat nodig is.

1. Gebruik Windows Update

Als er apparaatstuurprogramma’s op onze computer ontbreken, vooral als het gaat om RAM, CPU of GPU, moet u Windows Update gebruiken om de nieuwste versies te downloaden en te installeren.

Zo gebruikt u Windows Update:

Klik op de Start-knop, typ controleren op updates en druk op Enter
Als er nog Windows-updates in behandeling zijn, klikt u op Downloaden
Start uw pc opnieuw op. Mogelijk moet u dit meerdere keren doen

2. Windows terugdraaien

Als de stopcode WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR werd geactiveerd door een softwareprobleem, zoals een incompatibel programma dat u onlangs op uw computer hebt geïnstalleerd, zou u dit naadloos moeten kunnen repareren door Windows terug te draaien naar een eerder controlepunt in de herstelmodus.

Zo gebruikt u Systeemherstel:

Log in op Windows 10 met beheerdersrechten
Druk op Ctrl + R, typ configuratiescherm en druk op Enter
Klik op Herstel
Klik op Systeemherstel openen
Selecteer een herstelpunt, klik op Volgende en ga verder met de gegeven instructies
Start je computer opnieuw op

Als er echter geen herstelpunten in de lijst staan, moet u doorgaan naar de volgende oplossing om problematische toepassingen te verwijderen.

  Hoe netwerkapparaten te repareren die niet worden weergegeven in Verkenner op Windows 10

3. Verwijder recente en niet-vertrouwde apps

Niet alle softwareprogramma’s zijn volledig compatibel met het nieuwste besturingssysteem van Microsoft, wat kan leiden tot BSOD-foutmeldingen zoals WHEA UNCORRECTABLE ERROR. Anderen zijn kwaadaardig, wat betekent dat je er hoe dan ook vanaf moet komen.

Ga als volgt te werk om recente programma’s te verwijderen:

Klik met de rechtermuisknop op de Start-knop en selecteer Apps en functies
Stel Sorteren op in op Installatiedatum om alle programma’s te sorteren op installatiedatum (nieuwste eerst)
Kies het eerste item in de lijst, klik op Installatie ongedaan maken en ga verder met het verwijderen van het programma
Herstart je computer
Als je nog steeds BSOD-fouten krijgt, verwijder dan het volgende recentelijk geïnstalleerde programma uit de lijst

Helaas werken deze stappen niet als de toepassing al wijzigingen heeft aangebracht in het Windows-register en DLL’s heeft gedeeld met uw besturingssysteem. In plaats van het ingebouwde verwijderingsprogramma te gebruiken, raden we u aan te kiezen voor een hulpprogramma voor het verwijderen van programma’s van derden.

Naast het verwijderen van een toepassing, zal het alle overgebleven bestanden van uw harde schijf vinden en verwijderen en het systeemregister terugzetten naar de standaardinstellingen.

4. Fix HDD-fouten en corrupte systeembestanden

Hardwarefouten die BSOD-problemen kunnen veroorzaken, zoals de stopcode WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR, kunnen worden opgelost met CHKDSK (Check Disk), een ingebouwde Windows-tool.

Als het gaat om corrupte systeembestanden, kunt u rekenen op SFC (System File Checker). Ten slotte gaat DISM (Deployment Image Servicing and Management) de systeembestandscontrole nog een stap verder en verifieert het de integriteit van de componentopslag van de Windows-image.

Alle drie de tools kunnen worden gestart vanuit de opdrachtregelomgeving met beheerdersrechten. Maak je geen zorgen, je hebt geen speciale vaardigheden nodig zolang je de onderstaande instructies volgt. Zorg ervoor dat u de drie hulpprogramma’s in de volgende volgorde uitvoert.

Hoe CHKDSK te gebruiken:

Als Windows is geïnstalleerd in de standaard C:-partitie, typt u chkdsk c: /f. Maar als het ergens anders is, zorg er dan voor dat je c: vervangt door de juiste stationsletter
Typ y om de schijfintegriteitscontrole te plannen bij de volgende herstart van het systeem
Start uw computer opnieuw op en controleer op BSOD-fouten

Hoe SFC te gebruiken:

Typ sfc /scannow en druk op Enter
Wacht tot SFC uw systeembestanden scant en repareert
Herstart je computer

Hoe DISM te gebruiken:

Typ DISM /online /cleanup-image /scanhealth en druk op Enter
Als DISM problemen meldt met de systeemkopie, typt u DISM /online /cleanup-image /restorehealth
Start uw computer opnieuw op en start CMD opnieuw als beheerder
Typ sfc /scannow en druk op Enter
Start uw pc opnieuw op

5. Controleer uw stuurprogramma’s

In de eerste oplossing in deze lijst zeiden we dat u zich tot Windows Update moet wenden om eventuele updates in behandeling te downloaden, vooral als het gaat om uw apparaatstuurprogramma’s. Het werkt echter niet altijd zoals verwacht.

Als er bijvoorbeeld stuurprogramma’s op uw pc ontbreken, moet u de bijbehorende apparaten verwijderen en Windows 10 de juiste versie voor uw pc automatisch opnieuw laten installeren.

U kunt als volgt apparaatstuurprogramma’s opnieuw installeren:

Klik met de rechtermuisknop op de Start-knop en selecteer Apparaatbeheer
Zoek naar apparaten in de lijst met een geel uitroepteken. Als je er een vindt, klik er dan met de rechtermuisknop op en selecteer Apparaat verwijderen
Volg de stappen van Windows en start uw computer opnieuw op

  Een Windows 10 VM maken in VMware op Linux

We raden aan om Microsoft’s . te gebruiken DriverVerifier als u extra hulp nodig heeft bij het identificeren van ontbrekende of verouderde stuurprogramma’s op uw computer. U kunt deze app ook gebruiken om uw stuurprogramma’s handmatig bij te werken.

Dit betekent dat u naar de website van de fabrikant van elk apparaat gaat om de nieuwste driver te vinden en te downloaden. Het is echter geen goed idee om dit te doen als u geen ervaring heeft, aangezien u het risico loopt de verkeerde driver te krijgen, wat verdere problemen op uw pc kan veroorzaken.

Om dit risico uit te sluiten, kunt u overwegen een programma van derden te gebruiken voor het bijwerken van stuurprogramma’s. Het is een speciaal soort software dat uw momenteel geïnstalleerde stuurprogramma’s detecteert, nieuwere versies op internet vindt en vervolgens de nieuwste stuurprogramma’s downloadt en installeert op uw Windows 10-pc. En het gaat allemaal automatisch.

6. Voer een malwarescan uit

Corruptie van de harde schijf kan worden veroorzaakt door een enorme malware-infectie op uw computer. Als het ook de stopcode WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR heeft geactiveerd, moet u de malware-agent van uw computer vinden en verwijderen.

Hoe u uw pc op malware kunt controleren met Windows Defender:

Klik op de Start-knop, typ Windows-beveiliging en start deze app
Selecteer Virus- en bedreigingsbeveiliging
Klik op Scanopties
Selecteer Snelle scan en klik op Nu scannen
Als de scanresultaten niets opleveren, voer dan een andere uit met Windows Defender Offline-scan

Als u een andere antimalwaretoepassing op uw computer hebt geïnstalleerd die Windows Defender overschrijft, zorg er dan voor dat u de bovenstaande stappen aanpast. U moet ook controleren of uw antivirusprogramma de scanmodus voor kwetsbaarheden ondersteunt.

7. Schakel uw overkloksoftware uit

Sommige pc-gebruikers wenden zich tot overkloktools om wijzigingen aan te brengen in hun CPU, RAM en GPU om hun spelervaring te verbeteren. Als u een van hen bent, moet u weten dat overklokken hardwareproblemen zoals oververhitting kan veroorzaken.

Dit leidt op zijn beurt tot BSOD-fouten zoals WHEA UNCORRECTABLE ERROR, aangezien Windows er alles aan zal doen om uw harde schijf te beschermen tegen fatale schade, zelfs als dit betekent dat u alles moet afsluiten.

Maar de oplossing is in dit geval eenvoudig: deactiveer gewoon uw overklokhulpprogramma’s en stop ze te gebruiken.

Ga als volgt te werk om overklokken in het BIOS uit te schakelen:

Start uw computer opnieuw op en druk op de toets of toetsencombinatie die op het scherm wordt weergegeven om de BIOS-modus te openen
Zoek de geavanceerde instellingen
Schakel de optie Overklokken uit
Sla de huidige configuratie op, sluit het BIOS af en start uw computer opnieuw op
Controleer of u nog steeds BSOD-fouten ontvangt

8. Controleer het systeemgeheugen

Alle RAM-problemen die u zou kunnen hebben, kunnen van invloed zijn op de harde schijf, processen, services, stuurprogramma’s en het hele besturingssysteem, wat uiteindelijk resulteert in BSOD-stopcodes zoals WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR.

Hier leest u hoe u uw RAM kunt controleren met Windows Memory Diagnostic:

Zorg ervoor dat u alle lopende projecten opslaat en alle toepassingen afsluit
Druk op de Windows-toets, typ Windows Memory Diagnostic en druk op Enter
Klik op Nu opnieuw opstarten en controleer op problemen

Tijdens het opnieuw opstarten van Windows zal het diagnostische hulpprogramma uw RAM controleren en eventuele gevonden fouten herstellen. Het kan nodig zijn om uw pc meerdere keren opnieuw op te starten. Als het voorbij is, kunt u controleren of u de stopcode nog steeds ontvangt.

  Windows 10 verwijderde items ontbreken in de prullenbak (EXPERT FIX)

9. Reset BIOS naar fabrieksinstellingen

Als u naast het overklokken nog andere wijzigingen in uw BIOS heeft aangebracht (wat we in een eerdere oplossing hebben beschreven), heeft u mogelijk per ongeluk de instellingen van uw harde schijf verprutst en de WHEA UNCORRECTABLE ERROR-fout veroorzaakt.

Ga als volgt te werk om het BIOS naar de standaardinstellingen te resetten:

Start je computer opnieuw op
Druk tijdens het opnieuw opstarten op de toets of toetsencombinatie die op uw scherm wordt weergegeven om de BIOS-modus te openen
Zoek de optie om het BIOS terug te zetten naar de standaard
Sla BIOS-instellingen op, sluit af en start uw computer opnieuw op

10. Sluit alle randapparatuur opnieuw aan

Blauwe schermfouten kunnen ook worden veroorzaakt door hardwarecomponenten die niet correct op uw computereenheid zijn aangesloten. Een andere mogelijkheid is dat uw USB-poorten beschadigd zijn, wat resulteert in hardware-verbindingsproblemen.

Om dit op te lossen, sluit u uw computer af, verwijdert u alle kabels en maakt u alles los. Misschien wilt u ook controleren of uw koeler goed werkt. Sluit vervolgens je uitrusting stuk voor stuk aan en zorg ervoor dat ze in de aansluitingen passen, maar zonder kracht uit te oefenen.

Als het gaat om uw USB-compatibele randapparatuur, probeer ze dan op verschillende poorten aan te sluiten. Start Windows op en controleer of u nog steeds de stopcode WHEA UNCORRECTABLE ERROR ontvangt.

11. Voer een schone Windows-opstart uit

Als u Windows 10 niet eens kunt gebruiken om de fout met het blauwe scherm op te lossen, moet u Windows schoon opstarten. Het betekent dat u uw besturingssysteem moet opstarten door alleen de noodzakelijke services, processen en stuurprogramma’s te laden. Al het andere is uitgeschakeld.

Ga als volgt te werk om Windows 10 op te schonen:

Klik op de Start-knop, typ systeemconfiguratie en druk op Enter
Selecteer het tabblad Services, schakel het vakje Alle Microsoft-services verbergen uit en druk op de knop Alles uitschakelen
Schakel over naar het tabblad Opstarten en klik op Taakbeheer openen
Klik met de rechtermuisknop op een item met de status Ingeschakeld en kies Uitschakelen
Doe dit voor alle opstart-apps met de status Ingeschakeld
Start uw pc opnieuw op

12. Gebruik Schijfopruiming

U zult misschien verrast zijn door het aantal software- en hardwareproblemen dat wordt veroorzaakt door onvoldoende schijfruimte. Dat komt omdat uw besturingssysteem tijdelijk vrije schijfruimte moet toewijzen om processen op de achtergrond uit te voeren, uw pc op fouten te controleren en updates te downloaden.

Om dit snel te controleren, volstaat het om te kijken naar de beschikbare schijfruimte op de partitie waar Windows is geïnstalleerd (meestal is dit C:). Als er meer ruimte is op andere partities, overweeg dan om je applicaties, games en persoonlijke documenten daarheen te verplaatsen.

U moet ook gegevens overbrengen naar externe harde schijven en USB-sticks, deze uploaden naar de cloud of gewoon de bestanden verwijderen die u niet meer nodig heeft, vooral de grote.

Zo gebruikt u Schijfopruiming om ongewenste gegevens te verwijderen:

Log in op Windows 10 met beheerdersrechten
Bezoek de locaties Downloads en Prullenbak om er zeker van te zijn dat er niets is dat u wilt bewaren
Open Windows Verkenner door op Win + E te drukken, klik met de rechtermuisknop op de C:-schijf en ga naar Eigenschappen
Blijf op het tabblad Algemeen en klik op Schijfopruiming
Selecteer alle items in de lijst en klik op Systeembestanden opschonen
Nadat de zoekopdracht is voltooid, selecteert u alles opnieuw, klikt u op OK en bevestigt u door te klikken op Bestanden verwijderen
Start je computer opnieuw op

WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR: conclusie

Samenvattend: u kunt de stopcode WHEA UNCORRECTABLE ERROR repareren door de nieuwste Windows-updates te downloaden, het besturingssysteem terug te draaien naar een eerder herstelpunt en door recente en niet-vertrouwde apps te verwijderen.

U kunt ook HDD-fouten en corrupte systeembestanden herstellen vanaf de console, controleren op incompatibele stuurprogramma’s en verouderde stuurprogramma’s bijwerken, een malwarescan uitvoeren en de overklokmodus uitschakelen.

Een ander goed idee is om het systeemgeheugen te controleren, het BIOS terug te zetten naar de fabrieksinstellingen, alle randapparatuur los te koppelen en weer aan te sluiten, Windows schoon op te starten en Schijfopruiming te gebruiken om schijfruimte vrij te maken door ongewenste gegevens te verwijderen.

Heeft een van de oplossingen de WHEA UNCORRECTABLE ERROR BSOD-fout voor u opgelost? Laat het ons weten in het opmerkingenveld hieronder.