Windows 11 op uw Chromebook installeren

We hebben al een tutorial over het installeren van Windows 10 op een Chromebook, maar gebruikers willen upgraden naar Windows 11, het nieuwste besturingssysteem van Microsoft. Er zijn verschillende Chromebook-emulators waarmee u Windows 11 op een Chromebook kunt uitvoeren, en we zullen een van de gemakkelijkste in deze handleiding bespreken. We gaan QEMU gebruiken om u te laten zien hoe u Windows 11 op uw Chromebook installeert. Houd er echter rekening mee dat het krachtige hardware vereist om de virtuele machine te laten werken. Als u alleen Windows-programma’s of -games wilt uitvoeren, raad ik u aan Wine in te stellen om Windows-apps op een Chromebook uit te voeren in plaats van op een volledige Windows VM. Dat gezegd hebbende, volg onze gids om Windows 11 op uw Chromebook te installeren en te gebruiken.

Windows 11 op Chromebook installeren: stapsgewijze handleiding (2023)

In deze zelfstudie hebben we alle vereisten opgenomen waaraan u moet voldoen om Windows 11 op een Chromebook te installeren. Bovendien hebben we gedetailleerde instructies toegevoegd voor het maken van een Windows 11 VM en het oplossen van eventuele fouten.

Vereisten om Windows 11 op een Chromebook uit te voeren

1. Om Windows 11 op een Chromebook te kunnen installeren, heb je een krachtige Chromebook nodig, bij voorkeur aangedreven door een 64-bit Intel of AMD processor. Daarnaast dien je minimaal 128 GB opslag en 8 GB werkgeheugen te hebben.

2. Voor betere prestaties moet uw Chromebook KVM (Kernel-based Virtual Machine) ondersteunen. Als uw Chromebook wordt geleverd met een 11e generatie Intel-processor of nieuwer, is KVM-ondersteuning al ingeschakeld. Hoe u KVM-ondersteuning op uw Chromebook kunt controleren, vindt u in deze handleiding hieronder.

3. Linux-ondersteuning is absoluut noodzakelijk op uw Chromebook. Aangezien Windows 11 een opslagvereiste van 64 GB heeft, moet u bijna 80 GB aan ruimte toewijzen aan de Linux-partitie. Afhankelijk van de beheerder kan Linux-ondersteuning variëren op door de school uitgegeven Chromebooks.

  Systeembestandscontrole (SFC) uitvoeren in Windows 11/10

4. Ten slotte heb je het Windows 11 ISO-bestand nodig om de virtuele omgeving in te stellen. Download een nieuw exemplaar van Windows 11 ISO door onze gekoppelde gids te volgen.

Stel QEMU en Virtual Machine Manager in

1. Ik neem aan dat je Linux al hebt ingeschakeld op je Chromebook. Zo niet, volg dan onze gids die hier is gelinkt en stel Linux meteen in. Zorg ervoor dat u 80 GB of meer opslagruimte toewijst aan de Linux-partitie.

2. Ga vervolgens naar de map Linux-apps in de App Launcher en open de Terminal.

3. Voer daarna de onderstaande opdracht uit om alle pakketten en afhankelijkheden bij te werken.

sudo apt update && sudo apt upgrade -y

4. Voer vervolgens de onderstaande opdracht uit om QEMU en Virtual Machine Manager te installeren.

sudo apt install qemu-kvm libvirt-clients libvirt-daemon-system bridge-utils virtinst libvirt-daemon virt-manager -y

5. Als het klaar is, open je de App Launcher en start je “Virtual Machine Manager” vanuit de Linux apps-map.

6. Verplaats nu de Windows 11 ISO die u hierboven hebt gedownload naar het gedeelte “Linux-bestanden” met behulp van de app Bestanden.

Installeer Windows 11 op uw Chromebook

Nadat u QEMU en Virtual Machine Manager hebt ingesteld, is het tijd om Windows 11 op uw Chromebook te installeren. Volg de onderstaande stappen om een ​​virtuele Windows 11-machine op uw Chromebook te maken:

1. Klik in Virtual Machine Manager op de knop “Maken”.

2. Kies hier “Local install media” en klik op “Forward”. Als uw Chromebook KVM niet ondersteunt, ziet u bovenaan een waarschuwing. Zonder KVM-ondersteuning zullen de prestaties behoorlijk slecht zijn.

3. Klik op de volgende pagina op “Bladeren”.

4. Er wordt een nieuw venster geopend. Klik hier op “Browse Local”.

5. Selecteer nu de Windows 11 ISO en klik op “Openen”.

6. De software detecteert het besturingssysteem automatisch als Windows 10. Dat is geen probleem en u kunt dat negeren. Klik op “Doorsturen”.

  Stuur iMessages vanuit Windows, Android en meer

7. Houd op de volgende pagina het geheugen 4096 (4GB) en verhoog de CPU-cores tot 4. Nogmaals, als je een krachtige CPU hebt met meer cores en RAM, wijs dan meer RAM en CPU-cores toe voor betere prestaties.

8. Wijs op de volgende pagina ten minste 65 GB schijfruimte toe voor Windows 11. Als u meer ruimte heeft, kunt u deze naar wens toewijzen.

9. Wijzig vervolgens de naam van de virtuele machine in “Win11” of “Windows 11” en klik op “Voltooien”.

10. Mogelijk krijgt u een pop-up met de tekst ‘Virtueel netwerk is niet actief’. Klik op “Ja” om verder te gaan.

Opmerking: als u een foutmelding krijgt in de trant van “Kan XATTR niet vertrouwd instellen…”, ga dan naar het volgende gedeelte in dit artikel voor een oplossing.

11. Ten slotte zal Windows 11 opstarten op uw Chromebook. Nu kunt u doorgaan met de installatie en zonder problemen Windows 11 gebruiken.

12. Om de cursor van Windows 11 VM naar de Chrome OS-omgeving te verlaten, drukt u op de knop “overzicht” op de bovenste rij van het toetsenbord (meestal boven de toets “5”).

Geconfronteerd met de fout ‘Kan XATTR vertrouwd niet instellen’ op Chromebook? Hier is de oplossing!

Maak je geen zorgen als je een foutmelding krijgt als “Kan de installatie niet voltooien: ‘Kan XATTR trusted.libvirt.security.dac niet instellen…’ tijdens het instellen van Windows 11 VM op je Chromebook. U moet een paar wijzigingen aanbrengen en het zal zonder problemen werken. Dit zijn de te volgen stappen.

1. Open de Terminal en voer de onderstaande opdracht uit om het bestand “qemu.conf” te bewerken.

sudo nano /etc/libvirt/qemu.conf

2. Hierdoor wordt de nano-editor in de Terminal geopend. Voeg nu de onderstaande regels bovenaan toe. Houd er rekening mee dat u uw toetsenbord alleen in deze editor kunt gebruiken.

user="root"
group="root"
remember_owner=0

3. Druk nu op “Ctrl + O” en druk op Enter om de wijzigingen in de nano-editor op te slaan. Druk daarna op “Ctrl + X” om de nano-editor te verlaten.

4. Ga ten slotte door en volg de bovenstaande stappen. Windows 11 VM-installatie zal zeker werken. Als het niet werkt, raden we u aan uw Chromebook opnieuw op te starten en het opnieuw te proberen.

  McAfee Antivirus uitschakelen op Windows

Hoe Windows 11 Virtual Machine op Chromebook af te sluiten en te verwijderen

1. Als u niet tevreden bent met de prestaties en de Windows 11 VM wilt afsluiten, klikt u op het “pijl”-pictogram en kiest u “Afsluiten”. Als de virtuele machine niet reageert, kiest u “Forceer uit”.

2. Als u Windows 11 volledig van uw Chromebook wilt verwijderen en ruimte wilt vrijmaken, sluit u eerst de VM af en opent u vervolgens Virtual Machine Manager. Klik er nu met de rechtermuisknop op en selecteer “Verwijderen”. Maak je geen zorgen, hierdoor wordt niets op je Chromebook verwijderd, aangezien de VM geïsoleerd is van de rest van het systeem.

3. Controleer op de volgende pagina of het doel “sda” is aangevinkt en klik vervolgens op “Verwijderen”. Binnen enkele seconden wordt de Windows 11 VM verwijderd en komt er opslagruimte vrij. U kunt er ook voor kiezen om de Windows 11 ISO mee te verwijderen.

Installeer en gebruik Windows 11 op Chromebook

Zo installeer en gebruik je Windows 11 dus op een Chromebook. Zoals hierboven vermeld, hebt u krachtige hardware nodig om Windows 11 op een Chromebook uit te voeren. Anders zullen de prestaties matig zijn en kunt u niets productiefs doen. Hoe dan ook, dat komt allemaal van ons. Als u Chrome OS Flex op andere computers wilt uitproberen, volgt u onze gids en leert u hoe u Chrome OS Flex op Windows-pc’s installeert. En om de beste Chromebook-apps te vinden die als alternatief voor populaire Windows-apps kunnen dienen, gaat u naar onze gedetailleerde lijst. Als u ten slotte problemen ondervindt, kunt u ons dit laten weten in het gedeelte Opmerkingen hieronder.