Windows 7 heeft nog maar één jaar beveiligingspatches over

Microsoft stopt op 14 januari 2020 met het ondersteunen van Windows 7 met beveiligingsupdates. Het is net als Windows XP helemaal opnieuw, maar veel erger. Veel meer mensen houden vast aan Windows 7 dan aan XP.

Gebruik van Windows 7 is nog steeds hoog

Als je nog steeds Windows 7 gebruikt, ben je niet de enige. Volgens Netto markt Deel, gebruikt 35,63% van de Windows-gebruikers nog steeds Windows 7 vanaf december 2018. Windows 10 heeft 52,36% van de Windows-gebruikers.

In april 2013, toen Windows XP nog maar een jaar ondersteuning had, alleen 24,93% van de Windows-gebruikers bleef bij XP. Maar liefst 62,27 procent van de desktopgebruikers draaide al Windows 7.

Microsoft heeft hier een aanzienlijk probleem. En Microsoft betreedt dit thuistraject met de grootste Windows 10-update-puinhoop ooit in zijn handen. Microsoft maakt nauwelijks een pleidooi voor Windows 10 voor sceptische Windows 7-gebruikers.

Waarom het einde van de ondersteuning belangrijk is

Het einde van de ondersteuning is een groot probleem. Het betekent dat Microsoft stopt met het uitgeven van beveiligingspatches voor problemen in Windows 7, waardoor Windows 7-systemen steeds kwetsbaarder worden voor aanvallen. Beveiligingsfouten die in nieuwere versies van Windows worden gevonden en verholpen, zijn vaak ook van invloed op Windows 7. Dit betekent dat aanvallers een routekaart hebben voor het aanvallen van Windows 7-systemen, die in de loop van de tijd steeds minder veilig zullen worden.

De einddatum van de ondersteuning van Microsoft zal ook andere bedrijven aanmoedigen om ook te stoppen met het ondersteunen van Windows 7. Windows-bureaubladtoepassingen zullen uiteindelijk stoppen met het ondersteunen van oudere versies van Windows. Dit zal waarschijnlijk niet meteen gebeuren, aangezien Windows 7 lang niet zo lang in de tand zit als Windows XP was toen het werd achtergelaten. Maar wees niet verbaasd als nieuwe applicaties of updates van uw bestaande applicaties Windows 7 niet meer ondersteunen. U kunt bijvoorbeeld geen moderne webbrowser meer gebruiken op Windows XP.

  De tabletmodus van Windows 10 kan worden vervangen door het bureaublad

Wat je zou moeten doen

Als je Windows 7 gebruikt, heb je nog een jaar om te beslissen wat je gaat doen. Bedrijven en overheidsinstanties kunnen dure uitgebreide ondersteuningscontracten betalen om beveiligingspatches te blijven krijgen als ze meer dan een jaar nodig hebben om te migreren, maar Microsoft probeert iedereen naar nieuwere versies van Windows te krijgen.

Als de tijd daar is, zou je serieus moeten overwegen om te upgraden naar Windows 10 in plaats van vast te houden aan een niet-gepatchte en steeds kwetsbaarder wordende Windows 7. Er zijn nog steeds legale, officiële manieren om Windows 10 gratis te krijgen, zelfs als je de grote gratis upgrade-aanbieding van Microsoft hebt gemist. Het enige dat u hoeft te doen, is uw productcode voor Windows 7 in te voeren tijdens het installeren van Windows 10.

Als je je ergert aan Windows 10, dan begrijpen we dat. We zijn hier niet om Windows 10 te pushen. We raden aan om het bij het minder veilige Windows 7 te houden, maar we raden ook aan om Linux te installeren, een Chromebook kopen, of overschakelen naar een Mac.

Kortom, we raden af ​​om voor de lange termijn bij een kwetsbare versie van Windows te blijven.

Maar is Windows 10 niet verschrikkelijk?

Hoewel Windows 10 veel verbeteringen op laag niveau en betere hardware-ondersteuning heeft, worstelt Microsoft met update-bugs en het invoegen van steeds meer advertenties. Windows 10 is in veel opzichten beter dan Windows 7, maar het is ook op andere manieren slechter.

  Lettertypen downloaden van de Microsoft Store in Windows 10

We zijn kritisch geweest over Windows 10, maar we hebben het ook gecomplimenteerd. Het start sneller op dan Windows 7, heeft betere ondersteuning voor moderne hardware, is direct uit de doos stabieler en zit boordevol handige beveiligingsverbeteringen. Het heeft zelfs kleinere functies die nerds handig zullen vinden, zoals GPU-gebruiksinformatie in Taakbeheer en native ISO-montage in Verkenner.

Microsoft moet zijn act opruimen en stoppen met dingen te breken. De update van oktober 2018 van Windows 10 was de grootste ramp tot nu toe, maar Microsoft gedraagt ​​zich een beetje gekastijd. Hopelijk kan Microsoft het Windows-ontwikkelingsproces repareren. En Microsoft maakt Windows 10 al minder irritant, biedt standaard een schoner Start-menu en laat gebruikers meer ingebouwde apps verwijderen.

Maar afgezien van klachten over Windows 10 gebruiken we liever een versie van Windows die wordt ondersteund door beveiligingspatches dan bij Windows 7 te blijven.

Laten we dit in de juiste context plaatsen: de meeste Windows 10-gebruikers zijn deze bugs niet tegengekomen. De meeste Windows 10-systemen die er zijn, werken prima. De meeste Windows 10-gebruikers gebruiken de buggy-update van oktober 2018 nog steeds niet eens. (Klik gewoon niet op “Controleren op updates”!)

We verontschuldigen ons hier niet voor het record van Microsoft. We mogen allemaal beter van ze verwachten. Maar houd er rekening mee dat ondanks dat deze problemen algemeen worden gemeld, de meeste Windows 10-gebruikers ze nooit zijn tegengekomen.

Kun je Windows 7 blijven gebruiken?

Technisch gezien kun je Windows 7 blijven gebruiken. Microsoft zal het niet plotseling deactiveren en het van de ene op de andere dag niet meer laten werken – dat gebeurt alleen bij onstabiele versies van Windows.

  Hoe te repareren Windows 10 wordt afgesloten in plaats van slaapstand

Ook vandaag de dag kunt u nog steeds Windows XP gebruiken. Maar het krijgt geen nieuwe beveiligingspatches en softwarebedrijven hebben de ondersteuning ervoor laten vallen. Zelfs de Steam-gamingservice van Valve werkt gewoon niet meer op Windows XP – en dat ondanks dat Steam nog steeds een aantal games verkoopt die zijn ontworpen voor en het beste werken op Windows XP. Nieuwe hardware werkt tegenwoordig vaak niet meer met Windows 7 en dat wordt alleen maar erger.

Het internet is een rommelige, gevaarlijke plek. We raden u ten zeerste aan een modern, veilig besturingssysteem te gebruiken waarop de nieuwste beveiligingspatches zijn geïnstalleerd, wat dat besturingssysteem ook is.

Je hebt nog een jaar!

Laten we echter nog niet te apocalyptisch worden. Je hebt nog een jaar aan beveiligingspatches voor Windows 7. Dat betekent dat Microsoft een jaar de tijd heeft om zijn krachten te bundelen en beter te worden in het updaten van Windows 10 zonder ook problemen te veroorzaken.

En als je echt zou willen dat Windows 10 niet zo vaak werd geüpdatet, kun je altijd Windows 10 Professional krijgen en updates uitstellen. De meeste bugs worden opgelost voordat die updates uw pc bereiken.