Windows-applicaties uitvoeren op Mac OS X met Wine [Guide]

Levenslange fans/enthousiastelingen zullen het erover eens zijn dat Mac OS X functioneel is, een vloeiende gebruikersinterface heeft, een groeiende bibliotheek met apps en gewoonweg prachtig is. Apple’s OS X is meestal een alles-in-één oplossing voor professionals zoals ontwikkelaars, grafisch ontwerpers, geluids- en video-editors en dergelijke. Er zijn echter een handvol scenario’s waarin Windows-applicaties alles overtreffen dat beschikbaar is op OS X, waarbij gaming misschien wel het grootste voorbeeld is. Gelukkig kun je Windows-applicaties draaien op meerdere platforms, zoals op Linux gebaseerde besturingssystemen en OS X, dankzij Windows-emulatie met Wine. In wat volgt, zullen we u door de moeren en bouten leiden over het gebruik van Wine voor het uitvoeren van Windows-toepassingen op OS X.

Wijn is gratis software waarmee je Windows-applicaties op Linux en Mac OS X kunt draaien, en bestaat al sinds de dagen van Windows 3.x. Door gamers populair gemaakt onder de massa vanwege zijn vermogen om verschillende Windows-games op Linux en Mac uit te voeren, kan Wine ook vele andere soorten Windows-applicaties probleemloos op deze platforms uitvoeren.

De versie van Wine die we gaan gebruiken is Wineskin Winery, die direct uit de doos werkt met weinig tot geen complicaties. Wineskin verpakt de Windows-toepassing die u wilt uitvoeren in een pakket dat kan werken als een Mac-toepassing. Wineskin maakt dus een wrapper voor uw Windows-apps die in OS X kunnen worden uitgevoerd.

  Hoe u uw hotspot-verbindingssnelheid kunt bekijken op Windows 10

We gaan experimenteren door een game genaamd Scribblenauts Unmasked: A DC Comics Adventure te installeren – de procedure is hetzelfde voor elke game of app. Als u op enig moment tijdens het proces een Finder-fout tegenkomt, start u uw Mac opnieuw op en gaat u verder waar u was gebleven.

Om te beginnen, download Wineskin Winery via de link aan het einde van dit bericht, sleep het gedownloade bestand naar je Applications Folder (werkt overal, maar het is beter om het in Applications te plaatsen) en open het. Druk op update en download alle beschikbare updates, aangezien de ontwikkelaars heel vaak met bugfixes komen. Als u de nieuwste versie gebruikt, wordt het updatevak grijs weergegeven.

De allereerste stap is het downloaden van een engine. Om dit te doen, klikt u op het + teken onder het deelvenster Engines naast ‘Nieuwe engine(s) beschikbaar’ en ziet u het venster ‘Engine toevoegen’. Selecteer de laatst vermelde engine, klik op ‘Download en installeer’ en laat de procedure voltooien.

U zou dan uw geïnstalleerde engine in het hoofdvenster moeten kunnen zien.

Klik vervolgens op ‘Nieuwe blanco wrapper maken’, kies een naam voor uw app en druk op OK. Het configureren duurt een paar minuten en u wordt gevraagd het Wine Mono-pakket te installeren voor het uitvoeren van .NET-toepassingen, gevolgd door het Gecko-pakket voor op HTML gebaseerde apps. Als u van plan bent een van deze te gebruiken, zorg er dan voor dat u hun respectievelijke pakketten installeert; anders kunt u op beide gewoon op annuleren drukken.

  Hoe slechte gaminguitrusting u kan tegenhouden (Windows 10 Pro krijgen)

Zodra de verwerking is voltooid, klikt u op ‘View Wrapper in Finder’ en wordt u naar uw gemaakte app geleid.

Je kunt je app naar Applicaties slepen als je wilt, of gewoon onthouden waar deze zich bevindt; standaard locatie ../Gebruikers/[username]/toepassingen/wijnzak . U zult merken dat dit bestand behoorlijk groot is, ook al staat er niets in, wat normaal is.

Klik nu met de rechtermuisknop op uw nieuw gemaakte lege verpakking en klik op ‘Toon pakketinhoud’ in het contextmenu. Ga in de pakketinhoud naar ‘drive_c’ en kopieer daar de map met uw Windows-toepassing.

Ga vervolgens een stap terug en open de app ‘Wineskin’.

Klik op ‘Geavanceerd’, gevolgd door ‘Bladeren’ op het scherm Geavanceerd dat verschijnt, zoek je gekopieerde map en kies daaruit het uitvoerbare hoofdbestand van de app of game. Je kunt nu alles sluiten en de wrapper starten; het zal alles prima laten verlopen. Voor authenticiteit kun je hier ook naar een pictogrambestand (.icns) bladeren, en het voelt niet eens alsof je een wrapper gebruikt wanneer je de app of game uitvoert.

  Hoe (en waarom) draagbare versies van Windows uitvoeren

Bovendien moeten apps die DotNet-framework en DirectX nodig hebben, beide afzonderlijk zijn geïnstalleerd met behulp van de hierboven vermelde methode vanuit dezelfde wrapper. Dat zal het doen.

Dit is het eindresultaat: Scribblenauts Unmasked: A DC Comics Adventure op mijn Macbook Pro.

In zeldzame gevallen, als uw geselecteerde software niet naar uw verwachting werkt, wilt u misschien een andere engine downloaden. Ook kunnen bepaalde apps soms niet perfect werken, in welk geval je de Wineskin-wrapper zelf moet configureren. Om dit te doen, ga je gewoon naar ‘Geavanceerd’ vanuit de wrapper launcher, en je zult in staat zijn om je ervaring aan te passen en aan te passen. Er is niet een unanieme oplossing voor elk scenario, dus je zult moeten experimenteren met wat voor jou werkt. Hoewel dit zeer zeldzaam zou moeten zijn.

Wineskin Winery voor Mac OS X downloaden